Nominacija „gustog pletenog kozaračkog kola“ prema UNESKO-u do marta iduće godine

U Gradišci je danas održan radni sastanak povodom nominacije „gustog pletenog kozaračkog kola“ prema UNESKO-u, u cilju da ovo kolo bude proglašeno nematerijalnim kulturnim naslijeđem.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Muzeja Republike Srpske, Gradske uprave i Kulturno-umjetničkog društva „Kolovit“ iz Gradiške.

Predsjednik KUD-a „Kolovit“ Mirko Borjanović rekao je da su do sada, uz podršku Gradske uprave i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, sproveli brojne aktivnosti koje prethode samoj nominaciji prema UNESKO-u.

 „Kao prvu od aktivnosti uradili smo veliki mural u gradu sa motivima gustog pletenog kozaračkog kola, a nakon toga i na osnovu istog motiva smo uradili slagalicu/pazlu  i bojanku za djecu. Urađena je i bajka o ovom kolu, autor je Dario Drinić i ona je sada u fazi ilustrovanja, a kada bude objavljena planiramo da uradimo i predstavu po samom tekstu bajke“, naveo je Borjanović.

On je dodao da se u takođe snimljeni određeni kadrovi koji će biti sastavni dio kratkog filma, koji je obavezan segment same aplikacije koja se šalje UNESKO-u.

„Dosta je urađeno, ali je to mali dio onog što je potrebano uraditi na promociji, a ideja je da pokušamo da odigramo i najveće „gusto pleteno kozaračko kolo“ za Ginisovu knjigu rekorda“, rekao je Borjanović.

KUD „Kolovit“ je nosilac aktivnosti nominacije „gustog pletenog kozaračkog kola“, a sve se aktivnosti sprovode u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kluture i Muzejom Republike Srpske.

Viši kustor Muzeja Srpske, etnomuzikolog Sanja Pupac rekla je da niko ne može sa sigurnošću da kaže da li će UNESKO uvrstiti ovo kolo na svoju listu zaštićenog nematerijalnog kulturnog naslijeđa, ali da se radi sve što je potrebno da se to i desi.

„Ono što je najvažnije da se samim izvođenjem „gustog pletenog kozaračkog kola“ radi najviše na njegovom očuvanju i zaštiti. Ovo kolo prvo je uvršteno na liti nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske i BiH, a sada slijedi korak više. Prošli smo određene faze internih dogovora šta treba da radimo u postupku prije nominacije, a da bi neko kolo bilo uvršteno UNESKO-vu listu treba da ima svoju prošlost i sadašnjost, ali i da prikažemo kako to vidimo u budućnosti. Zbog toga je bitno to što KUD “Kolovit“ radi na promociji ovog kola“, istakla je Pupac.

Nominacija „gustog pletenog kozaračkog kola“ prema UNESKO-u trebala bi da bude završena i poslata do kraja marta iduće godine.

M.Malešević

Share With: