Neargumentovane i neutemeljene ocjene potpredsjednika DNS-a i bivšeg ministra Jovičića

U Republici Srpskoj na snazi je slobodna tržišna ekonomija, pa se se konačne cijene svih proizvoda formiraju na osnovu nabavnih cijena, navode iz Vlade Srpske i ističu da su neargumentovane i neosnovane ocjene o ekonomskom stanju koje je iznio potpredsjednik DNS-a Radislav Jovičić.
Iz Vlade Srpske poručuju da Jovičić dok je bio ministar, kao i DNS dok je učestvovao u vlasti imao priliku da utiče na odluke i predlaže svrsishodna rješanja.

„Ovom prilikom, podsjećamo ih da se cijene osnovnih životnih namirnica formiraju na osnovu tržišnih kretanja, te da Vlada Republike Srpske, u skladu s tim, na visinu cijena može da utiče ograničavanjem trgovačkih marži, što i čini“, navodi se u saopštenju iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

U saopštenju se ističe da su zbog kretanja na svjetskom i regionalnom tržištu, cijene životnih namirnica u Republici Srpskoj gotovo identične sa okolnim zemljama koje posjeduju svoje robne rezerve, a koje, poređenja radi, na raspolaganju imaju neuporedivo veće resurse za zadovoljenje tržišta.

Iz Vlade podsjećaju da je još 2019. godine Vlada Republike Srpske donijela Uredbu o ograničavanju marži u prometu robe. Ovom uredbom, marža se ograničava isključivo na proizvode koji spadaju u osnovne životne namirnice, upravo s ciljem da zaštite socijalne kategorije stanovništva.

U saopštenju se dodaje da je Vlada Srpske, svjesna tekućeg poskupljenja životnih namirnica, upravo danas usvojila izmjenu uredbe o ograničavanju marži u prometu robe, kojom se postojeće marže u prometu na malo umjesto dosadašnjih 10 odsto smanjuju na osam odsto, a postojeće marže u prometu na veliko umjesto dosadašnjih osam odsto smanjuju na šest odsto.

Kada je riječ o sistemu robnih rezervi, iz Vlade ukazuju da je 2017. godine usvojen Zakon o interventnim nabavkama, kojim se uređuje način interventnih nabavki proizvoda, robe i sredstava u uslovima ozbiljnih poremećaja na tržištu.

„Ovim zakonom nije predviđeno postojanje stalnih zaliha robe, već institucijama omogućava hitnu nabavku robe u uslovima kada je potrebna intervencija nadležnih institucija“, napominje se u saopštenju.

Jovičić je danas, između ostalog, ocijenio da je strahovito da Republika Srpska nema robne rezerve, koje su važne u teškim situacijama, kao što je trenutna, sa enormnim rastom cijena.

Saopštenje Vlade Republike Srpske

Share With: