Top lista

Top lista za 04.12.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Neargumentovane i neutemeljene ocjene potpredsjednika DNS-a i bivšeg ministra Jovičića

U Republici Srpskoj na snazi je slobodna tržišna ekonomija, pa se se konačne cijene svih proizvoda formiraju na osnovu nabavnih cijena, navode iz Vlade Srpske i ističu da su neargumentovane i neosnovane ocjene o ekonomskom stanju koje je iznio potpredsjednik DNS-a Radislav Jovičić.
Iz Vlade Srpske poručuju da Jovičić dok je bio ministar, kao i DNS dok je učestvovao u vlasti imao priliku da utiče na odluke i predlaže svrsishodna rješanja.

“Ovom prilikom, podsjećamo ih da se cijene osnovnih životnih namirnica formiraju na osnovu tržišnih kretanja, te da Vlada Republike Srpske, u skladu s tim, na visinu cijena može da utiče ograničavanjem trgovačkih marži, što i čini”, navodi se u saopštenju iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

U saopštenju se ističe da su zbog kretanja na svjetskom i regionalnom tržištu, cijene životnih namirnica u Republici Srpskoj gotovo identične sa okolnim zemljama koje posjeduju svoje robne rezerve, a koje, poređenja radi, na raspolaganju imaju neuporedivo veće resurse za zadovoljenje tržišta.

Iz Vlade podsjećaju da je još 2019. godine Vlada Republike Srpske donijela Uredbu o ograničavanju marži u prometu robe. Ovom uredbom, marža se ograničava isključivo na proizvode koji spadaju u osnovne životne namirnice, upravo s ciljem da zaštite socijalne kategorije stanovništva.

U saopštenju se dodaje da je Vlada Srpske, svjesna tekućeg poskupljenja životnih namirnica, upravo danas usvojila izmjenu uredbe o ograničavanju marži u prometu robe, kojom se postojeće marže u prometu na malo umjesto dosadašnjih 10 odsto smanjuju na osam odsto, a postojeće marže u prometu na veliko umjesto dosadašnjih osam odsto smanjuju na šest odsto.

Kada je riječ o sistemu robnih rezervi, iz Vlade ukazuju da je 2017. godine usvojen Zakon o interventnim nabavkama, kojim se uređuje način interventnih nabavki proizvoda, robe i sredstava u uslovima ozbiljnih poremećaja na tržištu.

“Ovim zakonom nije predviđeno postojanje stalnih zaliha robe, već institucijama omogućava hitnu nabavku robe u uslovima kada je potrebna intervencija nadležnih institucija”, napominje se u saopštenju.

Jovičić je danas, između ostalog, ocijenio da je strahovito da Republika Srpska nema robne rezerve, koje su važne u teškim situacijama, kao što je trenutna, sa enormnim rastom cijena.

Saopštenje Vlade Republike Srpske

Share With: