Top lista

Top lista za 10.04.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Nastavak radova na parohijskoj sali u Turjaku

Radovi na parohijskoj sali koja se nalazi pored hrama Svetog proroka Ilije u Turjaku, nastavljeni su spoljašnjim radovima.

Paroh turjački Dalibor Simunović rekao je u izjavi za Radio Gradišku da su radovi na sali počeli prije šest godina i da se rade dinamikom kako im finansijske  mogućnosti dozvoljavaju.

„Prije mjesec dana uradili smo grijanje i time su završeni svi unutrašnji radovi, predstoji nam rad na spoljašnjosti sale“, naveo  je Simunović dodao da trenutno imaju sredstava da se uradi prednja strana sale koja je i najzahtjevnija, a da će po prilivu sredstava radovi biti nastavljeni.

On je naglasio da Turjak nema društeni dom i da se u ovoj Sali pored druženja vjernika nakon bogosluženja i duhovnih predavanja, organizuju i okupljanja za druge namjene poput sahrana,  krštenja, vjenčanja sa manjim brojem gostiju i slično.

Hram Svetog proroka Ilije u Turjaku sagrađen je 1883. godine. To je bio imalo veliki značaj za narod. Hram je doživio stradanje u toku Drugog svjetskog rata kada je značajno oštećen. Međutim, hram je u zemljotresu 1969. godine srušen do kraja. Od tada do 1981. godine na hramu nije ništa rađeno. Tek tada se počinje sa obnovom i čišćenjem i gradnjom hrama koji je završen 1997. godine. kada ga je osvetio episkop banjalučki Jefrem.

Parohija turjačka broji oko 600 domaćinstava.

Share With: