Top lista

Top lista za 15.05.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Najviše štete od mraza na zasadima kruške

Mraz i niska temperatura pričinili su štetu od oko 90 odsto u zasadima kruške na području Gradiške dok je velika šteta pričinjena koštičavom voću; šljivi, trešnji i kajsiji mada je stradala i jabuka rekao je Dražen Čekić, viši stručni saradnik za voćarstvo u gradiškoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

„ U zasadima jabuke šteta je različita, u zavisnosti od sorte ovog voća. Najviše su stradale sorte ajdared, gala, pink dok su manje štete na zlatnom delišesu i greni smit“, rekao je Čekić.

Prema njegovim riječima, ovo su prve procjene, a konkretnije će se o šteti znati početkom naredne sedmice s obzirom na to da treba vidjeti kakvo će stanje biti u uslovima kad poraste temperatura vazduha.

Čekić je dodao da voćari po preporukama Resora zadnja tri dana tretiraju voće sa fito hormonima na bazi gibelina, auksina, amino kiselina i mikro đubriva.

Nakon prvih mrazeva savjetodavna služba na vrijeme je preporučila voćarima da preduzmu mjere zaštite zasada voća, pogotovo u noći sa srijede na četvrtak kad je zabilježena i najniža temperatura vazduha.

G.Vlainić

Share With: