Top lista

Top lista za 15.05.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Đaković: Ustanove kulture prilagodile sadržaje epidemiloškoj situaciji

Pandemija virusa korona pogodila je sve segmente društva, pa tako i  ustanove koje se bave kulturom koje su svoj način rada morale da prilagode novonastaloj epidemiološkoj situaciji, rekla je pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković, gostujući u emisiji „Kulturni kolaž“ Radio Gradiške.

Đakovićeve je navela da su još prije godinu dana pojedine ustanove, kako što su Muzej Republike Srpske i Muzej savremene umjetnosti, ponudile nove sadržaje koji su putem digitalnih platformi došli do publike.

Ona je podsjetila da je Vlada Republike Srpske prošle godine donijela Uredbu po kojoj je svim izvođačima umjetnosti, kojima je zbranjen rada, odobrena pomoć za isplatu minimalne plate i doprinosa, te da je do 20. aprila ponovo otvoren Javni poziv za prijavu za ovu vrstu pomoći.

Govoreći o Zakonu o sticanju statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi, koji bi trebao da bude usvojen na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, Đakovićeva je rekla da ovaj zakon ima za cilj da administrativno i finansijski ojača poziciju umjetnika i stručnjaka u kulturi.

„Ovim zakonom biće određeno i da za sve umjetnike i stručnjake u kulturi, koji nisu u radnom odnosu, Vlada refundira poreze i doprinose na platu, te da im se na takav način oduži za njihov doprinos kulturi Republike Srpske“, naglasila je Đakovićeva.

Đakovićeva je u srijedu u Domu kulture u Novoj Topoli prisustvovala premijeri dokumentarno-igranog filma „Aprilski let“ autora Milana Pilipovića, koji je rađen u produkciji Zavičajnog muzeja i Gradske uprave Gradiška, za koji kaže da je još jedan prepoznatljiv rad pojedinaca, Zavičajnog muzeja i Grada Gradiška, koji značajno doprinose razvoju kinematografije Republike Srpske.

Prema njenim riječima, Ministarstvo prosvjete i kluture Republike Srpske planira da radi i na novom Zakonu o muzejskoj djelatnosti, koji bi trebao da donese bolja rješenja u odnosu na postojeći u kome pojedine stvari iz ove oblasti nisu definisane.

Đakovićeva je dodala da Strategija razvoja kulture u Republici Srpskoj u jednom od svojih segmenata govori i o potrebi prilagođavanja sadržaja muzeja i drugih ustanova kulture savremenom načinu života i potrebama publike, jer je cilj da kulturne manifestacije budu posjećene i da se publika prijatno osjeća u ustanovama kulture.

M.Malešević

Share With: