Top lista

Top lista za 10.04.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Na zelenoj pijaci dobra ponuda, a manje kupaca

Iako su domaći proizvodi mnogo kvalitetniji i zdraviji na gradiškoj zelenoj pijaci ovog četvrtka  može se  pronaći raznovrsno voće i povrće, ali većinom uvozno. Samim tim i cijene su visoke što direktno utiče na smanjenu kupovnu moć građana.

Prošetali smo jutros gradiškom pijacom i pokušali pronaći domaće proizvode i saznati njihovu cijenu.

Od domaćih proizvoda ovog četvrtka u ponudi su zelena salata po cijeni od 3 KM, mladi kupus iz Hercegovine od 2,5 do 3 KM, kao i špinat čija je cijena od 3 do 3,5 KM.Kilogram mladog luka je 6 KM.

Domaćih jabuka ima na svim tezgama i cijena im  je od 1 do 1,5 KM za kilogram.

Ipak najviše je proizvoda iz uvoza, a samim tim i cijena im je dosta viša.Kilogram mladog krompira iz Španije je 2,5 KM, paprike su 5, paradajz od 4 do 5 KM, dok je krastavac 4 KM.

Kilogram mrkve je 2 KM, a bijelog luka 6 KM.

Kupce je najviše iznenadila cijena banana, na većini tezgi ovo voće košta 3 KM, koliko je i kilogram limuna i mandarina.Narandže su nešto jeftinije od 1,7 do 2 KM za kilogram, dok je kivi 4 KM.

Za ljubitelje dobrih kolača provjerili smo cijene orasa, lješnjaka i badema.Kilogram orasa je od 16 do 18 KM, lješnjaka 18 KM, a badema 20 KM.

Vrijedne domaćice pripremile su mliječne proizvode pored kojih su izložili i domaća jaja, a cijene su iste kao i prethodnih pijačnih dana.Sa lijepim danima stigle su i prve sadnice cvijeća.Maćuhice su pola marke, primule i karanfil 1,5 KM, a ciklama je 5 KM.

S.Vidović

Share With: