Na skriveno te mjesto vodim

Početkom prošlog vijeka prašume i šikare Bardače su privedene kulturi od strane Poljaka iz porodice Burda. U decenijama koje su uslijedile na toj se lokaciji razvila ne samo bogata flora i fauna, već je Bardača postala i stanište brojnih porodica sa svih strana. U blizini te nevjerovatne kombinacije sudbina  često se našao i objektiv fotografskog aparata, te se gomilao fundus rasut po brojnim privatnim kolekcijama. Neke nove generacije su na sebe preuzele zadatak da te fotografije prikupe i poslože u izložbenu postavku „Bardača – fotografije prošlosti“.

Autor izložbe, Želimir Urić, gostujući u emisiji „Kulturni kolaž“ naglasio je da najstarija fotografija datira još iz 1900.godine. Na izloženim fotografijama može da se pročita kako je istorija prelazila preko Bardače i ostavljale svoje tragove na porodicama poput Marića, Bosančića, Dumonića, Urića i mnogih drugih. Objektiv ih je zabilježio u nekim svakodnevnim aktivnostima najviše okrenutim uzgoju ribe, ali isto tako i lovnom turizmu kada su Bardaču pohodili brojni strani lovci, najviše iz Italije. Uvijek spremni na šalu, ljudi sa Bardače tvrde da je među njima bio i otac slavnog Erosa Ramacotija.

Urić kaže kako će izložba nakon njenog života po galerijskim prostorima regije nastaviti da živi, kroz njene pojedine dijelove, i u društvenom domu na Bardači na čemu se radi, ali i na Internet stranici. Zalog je to da će duh Bardače kao skrivenog mjesta nadomak većih naselja održati i dočekati neke bolje dane.

Razgovor sa Želimirom Urićem možete poslušati putem donjeg linka.

N. Ristić

Share With: