Top lista

Top lista za 08.08.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Na gradiškoj zelenoj pijaci otvoren prodajni štand Udruženja „Eko bašta“

Na zelenoj pijaci „Gradiške tržnice“ danas je otvoren prodajni štand Udruženja „Eko bašta“ iz Gradiške, gdje će građani svake subote moći da kupe ekološki uzgojeno voće, povrće i druge zdrave proizvode i njihove prerađevine.

Predsjednik Udruženja „Eko bašta“ Danko Cumbo rekao je da je svoje proizvode izložilo sedam, od 15 članova ovog udruženja, navodeći da su u ponudi sezonsko voće i povrće, koje je prizvedeno bez upotrebe sintetičkih pesticida i mineralnih đubriva, vodeći se principima brige za očuvanje životne sredine i zdravlja potrošača.

Cumbo je naglasio da konvencionalni pesticidi nisu otrovni ukoliko se koriste u dozvoljenim količinama, ali da se oni često prekomjerno upotrebljavaju, te da je zbog toga najsigurnije za zdravlje da se konzumiraju proizvodi koji ne sadrže ostatke pesticida.

On je rekao da je plan Udruženja „Eko bašta“ da proširi članstvo, da što više poljoprivrednika proizvodi po ekološkim principima, te da ovo ostane lokalno udruženje, na način da će i proizvodnja i potrošnja ostati u lokalnoj zajednici.

„Ambicije za budućnost su i da razvijamo ekološki turizam, odnosno da se na imanjima koja proizvode ekološki hranu mogu kupiti svježi i zdravi proizvodi, ali i da ponude zanimljive turističke sadržaje“, dodao je Cumbo.

On je pojasnio da potražnja za ekološki uzgojenim proizvodima oscilira, da je u sezoni najveća potražnja za jagodama, a lošija u sezoni branja paprika i paradajza, jer ih većina građana tada ima i u svojim baštama.

„Ipak, raste svijest u potrebi konzumiranja zdrave hrane. Ljudi ranije i nisu znali ko proizvodi ekološki uzgojeno voće i povrće, a mi se trudimo da ne iznevjerimo naše redovne kupce, koje okupljamo u okviru „viber“ grupe“, rekao je Cumbo.

On je naveo da su ekološki uzgojeni proizvodi od 20 do 50 odsto skuplji u odnosu na konvencionalnu proizvodnju, te da je razlog tome veći udio ljudskog rada u proizvodnji i cijena preparata kojima se biljke tretiraju u ekološkoj proizvodnji i nisu štetni po zdravlje, kao što su preparati na bazi aminokiselina.

Cumbo je istakao da će prodajni štand Udruženja „Eko bašta“ u početku biti otvoren samo subotom, kada će članovi udruženja tu donositi proizvode koje su kupci naručili, ali i drugi građani moći da ih kupe.

Direktor „Gradiške tržnice“ Jovana Galić rekla je da su imali želju da, osim standardne ponude voća i povrća, omoguće kupcima da na zelenoj pijaci kupe i ekološki uzgojene proizvode, u čemi su podržani od Turističke organizacije grada Gradiška, koja ih je i povezala sa Udruženjem „Eko bašta“.

„Ovo udruženje čini grupa mladih entuzijasta koji su u svoju proizvodnju unijeli novi koncept. Njihova proizvodnja je konzervativnija i dosta zahtjevnija, a smim tim i skuplja, ali mi želimo i te proizvode da ponudimo kupcima“, naglasila je Galićeva.

Predstavnik Turističe organizacije grada Gradiška Danka Mirjanić rekla je da su prije dvije godine sa Udruženjem „Eko bašta“ počeli aktivnosti na promociji zdrave i ekološki proizvedene hrane, te da je otvaranje ovog štanda uslijedilo nakon inicijative „Gradiške tržnice“.

„Obezbijedili smo i jednu drvenu kućicu, kako bi se ovaj štand na zelenoj pijaci razlikovao od ostalih. Želimo da na ovaj način podržimo i kampanju „Kupujmo domaće“ i da tako pomognemo domaće proizvođače“, dodala je Mirjanićeva.

Share With: