Na Bokovima obilježena 27. godišnjica odbrane Gradiške

Kod spomen-kompleksa u Bok Jankovcu danas je služen parastos i položeni vijenci povodom obilježavanja 27. godišnjice odbrane Gradiške od agresije jedinica hrvatske vojske.

Predjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da stradanje 16 srpskih boraca prije 27 godina u Bok Jankovcu i Gradišci treba posmatrati kao kontinuitet stradanja Srba kroz istoriju, obzirom da je decenijama prije toga narod ovog kraja takođe bio žrtva ustaškog terora i svih nedaća nakod toga, dok se obanvljao život na ovim prostorima.

Ona je naglasila da Republika Srpska, nakon stradanja u posljednjem ratu, nije imala onakav razvojni put kao neka druga evropska društva.

 

“Pored toga što smo morali da ulažemo sve moguće napore da osposobimo naše institucije, ojačamo naše finansije, da gradimo, obnavljamo što je porušeno i vraćamo povjerenje ljudi da se ovdje može živjeti, imali smo stalne i teške političke bitke u odbrani Republike, njenih institucija, kapaciteta i ustavne nadležnosti. Naš razvojni put je i bio drugačiji jer su veoma često neprijatelji iz prethodnih ratova oružje samo zamjenili političkom mržnjom i nastavili da atakuju na Republiku Srpsku i njenu snagu”, izjavila je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da je Republika Srpska jaka i da će svakog dana biti sve jača, da želi da živi u miru, saradnji i dobrim odnosima i toleranciji sa svima koji je okružuju, ali isto tako da želi da nastavi da gradi sve ono što je važno za identitet srpskog naroda i sve građane.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je opredjeljenje i obaveza gradskih vlasti da obilježeva značajne datume iz svoje istorije.

Adžić je istakao da se prije 27 godina dogodila važna bitka za odbranu Gradiške, ali i Republike Srpske, s obzirom da je tada spriječen prodor jakih oružanih snaga iz Hrvatske.

“Zahvaljujući hrabrim borcima odbranjena je Gradiška, a 16 heroja ugradilo je svoje živote u temelje Republike Srpske. Naša je obaveza da njihovu žrtvu ne zaboravimo i dalje razvijamo Gradišku i Republiku Srpsku”, naglasio je Adžić.

Ratni komadant drugog bataljona Gradiške brigade Miodrag Kević, koji je komandovao operacijom odbrane Gradiške i tada bio ranjen, rekao je da su snažne neprijateljske snage sa hrvatske strane primjećene u večernjim časovima 7. avgusta 1992. dodine, da bi sutradan u rano jutro počela presudna bitka.

Dodao je da je u 15 časova pjašadijskim snagama očišćen kompletan prostor dolinom rijeke Save, uz strahovite gubitke.

“Naš čovjek sasvim drugačije ratuje kada ratuje ispred svoje kuće i za leđima ima svoju porodicu, prijetelje i kumove. Tada ratuje više srcem nego razumom i vojničkim umijećem”, naglasio je Kević.

On je istakao su svi neprijeteljski vojnici bili veoma dobro opremljeni novim uniformama i rezervnim naoružanjem, te da je bitka za odbranu Gradiške umnogome kanalisala dalji tok Odbrambeno-otadžnskog rata.

Predsjednik Boračke organizacije Gradiška Milovan Gagić naveo je da je od izuzetnog značaja što se 27 godina daje pomen herojima odbrane Gradiške, te da bi ovo obilježavanje trebalo da bude od republičkog značaja.

Predsjednik Mjesne boračke organizacije Bok Jankovac Zoran Trnjanin rekao je da i u narednim godinama narod mora u što većem broju da dolazi na obilježavanje godišnjice odbrane Gradiške, kako bi se sjećanje na ovaj događaj prenosilo sa koljena na koljeno.

Vijence na spomen-obilježja u Bok Jankovcu su položili predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, gradonačelnik i predsjednik Skupštine grada Gradiška Zoran Adžić i Milenko Pavlović, porodice poginulih boraca, delegacije organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, predstavnici Trećeg pješadijskig Republika Srpska puka, Gradiške brigade, 19. srbobranske  i 16. krajiške brigade, te predstavnici političkih organizacija.

Parastos poginulim borcima služili su sveštenici Srpske pravoslavne crkve.

Više od 700 pripadnika jedinice Hrvatske vojske „Berbir bojna“ u ranim jutarnjim časovima prešli su rijeku Savu 8. avgusta 1992. godine u mjestu Bok Jankovac i napali srpske odbrambene položaje.

Nakon žestokog okršaja i snažnog otpora, napad je odbijen uz 16 žrtava na srpskoj strani.

Share With: