МУП Српске: Опрезност приликом онлајн куповине

Министарство унутрашњих послова апелује на грађане да буду додатно опрезни приликом куповине на интернету и онлајн плаћања платним картицама, јер је у протеклом временском периоду забиљежено више различитих превара и покушаја превара које се тичу злопупотреба платних картица грађана.
– Најчешћи начини вршења ових превара је да се грађани контактирају везано за куповину артикла који продају путем онлајн платформи, те се извршиоци ових кривичних дјела представљају као потенцијални купци артикла. Након што ступе у комуникацију са грађанима, шаљу им малициозни линк за крађу личних података, у који грађани треба да унесу податке са своје банковне картице, а након што прибаве податке, извршиоци са картица грађана врше неовлаштене новчане трансакције – саопштено је из МУП-а.

Такође, приликом куповине путем интернета, код некредибилних и непровјерених онлајн трговаца, грађанима се често шаљу слични  линкови, који имају за циљ крађу личних података.

– Ови линкови су најчешће креирани тако да у себи садрже назив неке од поштанских сервиса за доставу са подручја БиХ, како би се грађани обманули и помислили да на тај начин плаћају доставу или примају новац за продају артикла. Упозоровамо грађане да штите своје личне податке, те да приликом куповине путем интернета буду опрезни гдје врше куповину, те да исту обављају код провјерених и познатих продавача, а да прије било каквог плаћања изврше додатну провјеру у погледу безбједности плаћања – додају из МУП-а Српске.

Такође, уколико постоји сумња да су подаци са банковне картице компромитовани, о томе је потребно у што краћем року обавијестити банку која је издавалац картице и полицију.

Share With: