MOJ GRAD: Ulica Nikole Kragulja

U današnjoj rubrici „Moj grad“ govorili smo o ulici Nikole Kragulja.

Ulica Nikole Kragulja jedna je od gradskih ulica. To je jedna od kraćih poprečnih ulica koje spajaju ulicu Šesnaeste Krajiške brigade i Lijevčansku ulicu u blizini Carinskog terminala i pijace Buvljak u Gradišci. Taj dio grada poznat je po redovnim gužvama u saobraćaju, kako putničkih automobila tako i teretnih vozila koja čekaju carinjenje na Carinskom terminalu. Neposredno pored ulice Nikole Kragulja u tom dijelu grada nalazi se parking, jer su u blizini i veći tržni centri.

Nikola Kragulj, sin Mihajlov, rođen je 1923. godine u Brezik Lamincima. Bio je trgovački radnik, borac 1941. godine, aktivista SKOJ-a na području Potkozarja.

Poginuo je kao mladić u ofanzivi na Kozaru 1942. godine.

Nikola Kragulj je bio stric bivšeg načelnika opštine Gradiška Nikole Kragulja, sadašnjeg predsjednika OO SUBNOR-a Gradiška, čija je čitava porodica bila uključena u aktivnosti NOR-a. Njegov otac je bio učesnik NOR-a, a djed i baka su pomagali partizanski pokret, u vidu spone na relaciji Gradiška-Kozara u šivanju i dopremanju odijela i potrebnih namirnica borcima i jedinica.

Share With: