Мој град: Лазар Баврлић

Лазар Баврлић је рођен 1936. године од оца Стевана и мајке Видосаве. Имао је брата Родољуба и сестре Милу, Драгињу и Иванку.

Лазар је основну школу завршио у Грбавцима, Нижу Гимназију у Градишци, а Учитељску школу у Бањој луци. Радио је на простору општина Јајце, Доњи Вакуф и Градишка.

Дипломирао је математику на Природно- математичком факултету у Сарајеву. Радио је на мјесту помочника директора по основним школама, а од 1970. године предавао је математику у Гиманзији у Градишци. На мјесту директора Гимназије био је од 1991. до 1994. године, а након тога је прешао у Гимназију у Шамац.

Професор Баврлић је био директор Гимназије у најтежим ратним временима. Два дана након његовог именовања на мјесто дирекотора почињу ратни сукоби и измјештање наставе у Турјак и Нову Тополу.

У Гимназији је била смјеђтена јединица Територијане одбране и вршен прихват избјеглица из Западне Славоније. Сви запослени су били ангажовани да помажу. У приземљу зграде била је амбуланта и школа. Граната која је пала на савски мост нанијела је огромну штету школи.

Директор Баврлић је руководио свим активностима везаним за организацију наставе, премјештање намјештаја по школама, много се жртвовао и радио, његов допринос био је значајан.

Остале су лијепе успомене на професора Баврлића, на његову смиреност, али и енергичност када затреба. Био је човјек немирног духа, али честита душа.

Свирао је виолину, боемска природа, био је духовит и пријатан у дружењима. Многе анегдоте су везане за профеосра Баврлића. Духовит, али човјек са чврстим увјерењима и ставовима од којих није одустајао.

Вољели су га ђаци и колеге профеосори.

Сахрањен је 30 .марта 2017. године на гробљу у Грбавцима.

Д. Јанковић

Share With: