Мој град: Исидор Савић и Инес Тодић

У рубрици „Мој град“ присјетили смо се важних личности из историје нашег града који су својим радом и животом оставили важан траг у прошлости Градишке.

Проф. др Исидор Савић, рођен је 1919. године, радио је на Ветеринарском факултету у Београду. Оснивач је Југословенског института за технологију меса. Био је консултант за месне прерађевине у више европских  земаља, али и у Азији, Африци и Америци. Објавио је већи број научних радова из наведене области. У изградњи предузећа за месну индустрију у Градишци, долазио је више пута и давао упуте за изградњу одјељења за прерађевине.

„Левита“ је тада била најбољи произвођач месних прерађевина у БиХ. Радио је више година у Уједињеним нацијама за помоћ државама које су производиле месне прерађевине. Од Уједињених нација добио је и пензију. Често је навраћао у Градишку, у којој је завршио Нижу гимназију.

Преминуо је 2019. године. Сахрањен је у Бограду.

Др Инес Тодић рођена је у Градишци. Након завршеног Медицинског факултета у Загребу, кратко је радила у Вировитици, а 1958. године дошла је у Градишку. Дала је значајан допринос здравству на простору тадашње општине Градишка. Радила је на развоју Дома здравља и на оснивању Медицинског центра.

Др Инес Тодић постављена је 1961. године за управника Дома здравља. У здравству се радило убрзано, па је 1966. године почео са радом и Медицински центар. На подрућју општине радило је 16 амбуланти. У пет амбуланти радили су стални љекари, а у остале су долазили у одређеним терминима. Једно вријеме Градишка је имала најмању стопу умрлих код новорођенчади у БиХ.

Д. Јанковић

Share With: