Мој град: Фонд Миле Баврлић

Поред три легата, ЈУ Народна библиотека у Градишци посједује и два фонда  књига. У питању су Фонд Миле Баврлић и Фонд Радана Вила Станишљевић.

Разлика између легатa и фондa огледа су у томе што су, када су у питању књиге из легата, оне доступне читаоцима, искључиво за кориштење у просторима библиотеке (читаоница), а наведени фондови књига су, по жељи дародаваца, физички издвојене цјелине које служе читаоцима за кориштење ван просторија библиотеке.

Дакле, по одлуци и жељи господина Миле Баврлића и професорице Радане Вила Станишљевић, књиге које су они поклонили библиотеци, читаоци могу несметано користити и износити из библиотеке.

ФОНД МИЛЕ С. БАВРЛИЋ

Миле Баврлић из Београда, књижни фонд Народне библиотеке Градишка обогатио је са око осам стотина књига. Баврлић је власник Издавачке куће „Гутенбергова Галаксија“ и већ неколико година овој установи радо поклања значајну литературу.

 Значајно мјесто у животу Миле Баврлића заузима село Грбавци, гдје је и рођен. Из тог разлога, одлучио је да књиге поклони библиотеци са жељом да буду на услузи читаоцима, на чему му је ова установа веома захвална.

По оснивању, 2013. године, фонд је располагао са 500 примјерака књига, а како господин Баврлић једном годишње, великодушно, допуњава Фонд, он тренутно броји преко осам стотина књига. У питању је нова, висококвалитетна литература, како својим садржајем тако и изгледом.

Фонд је, како смо већ нагласили, тзв. oтвореног типа и веома је активан, што значи да веома добро служи  читаоцима разних књижевних профила (највише ученицима, због великог броја лектирске литературе коју посједује).

Припремио Дејан Јанковић

Share With: