Мој град: Будући трг посвећен Вељку Чубриловићу

У данашњој рубрици “Мој град” говорили смо о будућем споменику и тргу посвећеном Вељку Чубриловићу који ће бити изграђен у Градишци.

На двадесеттрећој сједници Скупштине града Градишка одборници су усвојили одлуку о давању сагласности на иницијативу за подизање споменика Вељку Чубриловићу.

Начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Градске управе Градишка, Радомир Пјанић рекао је да је иницијативу покренуо Завичајни музеј Градишка и додао да је идејним рјешењем планирано да споменик буде подигнут испред Црвене зграде у Градишци, надомак породичне куће Чубриловића.

“Породица Чубриловић је једна од најугледнијих породица у Градишци. Вељко је имао деветеро браће и сестара. Он је 1914.године као двадесетосмогодишњак осуђен на смрт за учешће у организацији атентата на престолонасљедника Франца Фердинанда, а погубљен је годину дана касније”,  подсјетио је Пјанић и додао да је изградња споменика Вељку Чубриловићу још један показатељ нашег односа према историји и одржавању свијести о важним дешавањима из наше прошлости, посебно код млађих генерација.

ЈУ Завичајни музеј Градишка у сарадњи са локалном управом упустила се у велики и озбиљан посао, а то је изградња Трга Чубриловића са статуом Вељка Чубриловића на централној позицији. Идејно рјешење трга израдио је Младен Ковјанић, по упутама стручних људи из локалне управе и музеја. Завичајни музеј је почео и снимање филма о Вељку Чубриловићу, што представља само дио пројекта који ће се грађанима Градишке, те широм Републике Српске презентовати сљедеће 2020. године.

Пројекат се састоји од снимања филма, изградња трга и статуе Вељку Чубриловићу, те израде монографије и изложбе о успону грађанског слоја Градишке.

Пројекат је подржао Град Градишка, Министарство просвјете и културе Републике Српске, општина Лопаре, те више републичких институција.

Кустос и историчар у Завичајном  музеју Градишка Бојан Вујчић, рекао је да је на предвиђеном мјесту за трг Јово Чубриловић подигао кућу прије 1890. године.

„Он је био угледни градишки трговац. Имао је десеторо дјеце, од којих је троје одмах умрло по рођењу. Сви су били веома школовани, истакнути борци за слободу. Покренуо сам иницијативу с циљем да се поводом 100 година од завршетка Првог свјетског рата подигне статуа. Сада су створени услови да се уради трг испред Црвене зграде који би носио назив Трг Чубриловића”, рекао је Вујчић и истакао да је најважније је чување сјећања на лик и дјело Вељка Чубриловића.

Вељка Чубриловић је погубљен 1915. у Сарајеву.

Бивши Дом културе у Градишци носио је име „Вељко Чубриловић“.

Share With: