Moj grad – Borislav Šokčević

U galeriji naših znamenitih sugrađana danas govorimo o dr Borislavu Šokčeviću. Nedavno održana promocija almanaha „Danica“ Vukove zadužbine je bila prilika da se podsjetimo izuzetnosti dr Šokčevića, rođenog u Kijevcima 1948.

Kao predsjednik gradiškog ogranka Vukove zadužbine iz Beograda dr Šokčević je bio jednako uspješan kao i u svemu čemu se bavio na svom životnom putu. Najveći broj prenumeranata (kako je sam Vuk zvao pretplatnike) „Danice“ u regiji, dokaz je sa koliko se žara Šokčević predavao ne samo svom osnovnom zanimanju.

Pored brige o zdravlju svojih sugrađana, koju je preko 40 godina vodio u Opštoj bolnici Gradiška kao specijalista i rukovodilac internističke službe, dr Šokčević je bio aktivan u humanitarnim i društvenim organizacijama. Sokolsko društvo, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ i Kinološko društvo su samo neke od njih.

Čak ni to nije bilo sve čemu se doktor nesebično predavao. Uz pomoć tuša na papiru iskazivao je svoje unutrašnje bogatstvo a kao rezultat toga su bile i brojne izložbe, sve odreda humanitarno – darodavnog karaktera. Naslovi nekih od njih:“Gradiška nekad i sad“, „Svetogorske skice“ ili „Albanska golgota“, govore o širini interesovanja Borislava Šokčevića.

I kako bi rekla profesorica Radana Vila Stanišljević, u svom oproštaju sa njenim poštovanim i voljenim prijateljem, 2018.g.:“Otišao je čovjek koji je umio lice grada novom nadom“.

N. Ristić

Share With: