MOJ GRAD: „13 Skojevki“

U današnjoj rubrici „Moj grad“ govorili smo o spomeniku „13 Skojevki“ koji se nalazi u Gornjim Podgradcima.

Spomenik je podignut u maju 1961. godine i nalazi se na sedmom kilometru puta za Kozaru, tačno na mjestu gdje su u noći 10. na 11. januar 1944. godine Čerkezi mučki ubili 13 skojevki i tri pionira, starosti između 15 i 16 godina koji su se vraćali kući sa obavljenog zadatka iz bolnice u Bukovici. To je bilo u šumi Tisovača, region zaseoka Tenifići, na putu Podgradci-Mrakovica.

Ovaj stravičan događaj izveden je u okviru velike njemačke ofanzive „Valdrauš“ u zapadnoj Bosni. U operaciji na području Kozare pod šifrom „Buktinja“ Druga kavkaska brigada je počinila velike zločine nad narodom, naročito na terenu Gradiške. Najviše je stradao narod sela Podgradci kada je ubijeno 19 djece, a potpuno je bilo likvidirano selo Mokrice u kojem je stradalo 208  romske  djece.

Čerkezi su naročito zvjerski postupili prema 13 skojevki iz sela Grbavci jer nisu htjele odati gdje se krije srpski narod i partizani.

U ovom zločinu ubijene su skojevke Stoja Zmijanjac, Gospova i Marija Zorić, Zorka, Miljka, Živka, Nada, Živka i Persa Ilisić, Stoja Malešević, Draginja Rašković, Zorka i Milja Radić i tri pionira Vasilija Borković, Miloš Malešević i Jovo Rašković.

Na spomeniku u Gornjim Podgradcima pored imena ubijenih skojevki stoji uklesano „Na vašem primeru učićemo naše mlađe kako treba čuvati svoju domovinu“. Pored spomenika nalazi se i spomen česma. U OO SUBNOR-a Gradiška kažu da je u narednom periodu predviđena obnova i uređenje spomenika „13 Skojevki“ na putu Gornji Podgradci-Mrakovica, dok se završi ta dionica puta.

Napisano je mnogo pjesama i poema, urađeno mnogo televizijskih i radio reportaža o ovom zločinu nad skojevkama. Jedno od poznatijih djela je knjiga Danila Karapetrovića „Trinaest skojevki i tri pionira“ koja je napisana 2015. godine.

Slavno ime 13 Skojevki nosi jedna gradiška ulica u naselju Brestovčina, ali i Fudbalski klub iz Grbavaca i Kulturno-umjetničko društvo.

Share With: