Министарство финансија: „Велик интерес купаца за обвезнице Републике Српске“

Министарство финансија Републике Српске саопштава да је, посредством Бањалучке берзе, данас продало 210.000  петогодишњих обвезница Републике Српске у номиналној вриједности 1.000 КМ по хартији, са каматном стопом 6,1%.

„Инвеститори су на данашњој аукцији исказали велико интересовање, о чему свједочи податак да је потражња за хартијама била за 14 милиона виша од планиране и износила је 224,28 милиона КМ. У обављених 60 трансакција учествовали су институционални инвеститори, као и тридесетак физичких лица, што из Републике Српске, Федерације БиХ, тако и земаља Европске уније“, наводи се у саопштењу Министарства финансија РС.

Додаје се да је емисија обвезница планирана Буџетом Републике Српске и у складу је са Законом о задуживању, дугу и гаранцијама, којим је дефинисана намјена задуживања. Сврха дуга су буџетска потрошња и пројекти, те отплата старог дуга.

Министарство финансија на својој интернет страници редовно објављује аукције хартија од вриједности које су планиране, као и резултате обављених трговања, те овим путем позива заинтересовану јавност да прати календар акција с циљем учествовања у једној од будућих емисија.

Share With: