Минић: За подстицаје за овчарство и козарство 2 милиона КМ

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић изјавио је данас на манифестацији „Дани овчара и козара Републике Српске“ у Турјаку код Градишке, да Влада Српске разумије проблеме у овој сточарској производњи а да је доказ тога и значајно повећање подстицаја у овој години.

„Претходне четири године за овчарство и козарство је издвајано до 800.000 КМ годишње и премирано око 40.000 грла, а ове године биће издвојено два милиона КМ“, навео је Минић.

Он је позвао овчаре и козаре да се до краја септембра пријаве за подстицаје, додајући да је је новим правилником предвиђено да, умјесто 100, корисник подстицаја у свом стаду мора да има најмање 50 грла.

Минић је рекао да је Влада Српске успјела да обезбиједи да цијена вакцина против бруцелозе остане 3,5 КМ, те апеловао на узгајиваче примјењују све могуће мјере за спрјечавање појаве бруцелозе и раде више на побољшању узгојно-селекцијске структуре стада.

Он је истакао да ће ресорно министарство у сарадњи са узгајивачима оваца и коза радити и на обезбијеђивању бољих услова на фармама, кроз подстицаја је изградњу и опремање објекта фарми и набавку пољопривредне механизације.

„Због појаве афричке куге свиња потражња за овчијим и козијим месом ће сигурно бити већа и узгајивачи морају да се припреме за отворено тржиште и понуде што квалитетнији и конкурентни производ“, нагласио је Минић.

„Дани овчара и козара Републике Српске“ одржани су на излетишту Васе Борковића у Турјаку.

Овај догађај окупио је узгајиваче, ветеринаре, дистрибутере јагњећег и козјег меса, дистрибутере лијекова за стоку, произвођаче сточне хране и представнике Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде с циљем размјене искустава, унапрјеђења домаће производње, као и  бољег пласмана производа.

М.Малешевић

Share With: