Top lista

Top lista za 04.07.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Međuopštinsko udruženje gluvih i nagluvih nastoji da olakša život svojim članovima

Redovna godišnja skupština Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih održana je u nedjelju, 21. juna u Gradišci na kojoj je usvojen Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj za 2019. godinu i Plan i Program rada za 2020. godinu.

Sekretar ovog Udruženja Ljubinka Radonić Zlojutro rekla je gostujući u programu Radio Gradiške da Udruženje nastoji da olakša svakodnevni život svojim članovima, što više ih uključi   u radu samog Udruženje i  drugim društvenim aktivnostima, te ih informiše o svim pravima koja lica sa ovim oštećenjem imaju.

„Tokom epidemije virusa korona nismo prestajali sa aktivnim radom, iako je kancelarija bila zatvorena, uspjeli smo da uz pomoć Gradske uprave Gradiška, Opštine Srbac, Crvenog krsta i Civilne zaštite obezbjede 11 paketa namjenjenih  proljećnoj sjetvi i pakete hrane i osnovnih životnim namirnicama“, rekla je Radonjić Zlojutro.

Ona je dodala da je Zakon o upotrebi znakovnog jezika usvojen 2018. godine, ali da je slabo zaživio u praksi.

„Međuopštinsko udruženje gluvih i nagluvih osoba organizovalo je prošle godine u Gradišci Seminar znakovnog jezika za službenike u javnim ustanovama. Obuku su prošli predstavnici 13 važnih javnih ustanova  sa područja Gradiške. Cilj obuke bio je smanjene problema u komunukaciji između osoba oštećenog sluha i službenika javnih institucija”, istakla je Radonić Zlojutro Ona je dodala da je ovo imalo veliki značaj za gluva i nagluva lica i da očekuje da će tokom 2020. godine ovaj Zakon više zaživjeti u praksi.

Radonjić Zlojutro je istakla je da zaposlenje gluvih i nagluvih na niskom nivou, jer vladaju predrasude, ali da su svi poslodavci zadovoljni sa radnicima koji imaju oštećenja sluha ,te da će Udruženje i dalje voditi aktivnosti na zaposlenju ovih lica.

Međuopštinsko udruženje gluvih i naglivih ima oko 100 članova svih životnih dobi.

Share With: