Marku Šukalu nagrada “Prvi Oskar Srbije”

Gradiščaninu Marko Šukalo na 17. festivalu pisaca za djecu “Vitezovo proleće” u Beogradu, uručena je nagrada “Prvi Oskar Srbije” za 2019. godinu. Ova nagrada je prvi put dodjeljena piscima i to Matiji Bećkoviću, Milici Bakrać iz Crne Gore i Marku Šukalu iz Republike Srpske.

“Bilo je krajnje vrijeme, s obzirom da postoji oskar za film da postoji i za književnost, to je jedna velika inovacija i nije čudo da se desila nama Srbima”, rekao je akademik Bećković.

Marko Šukalo je istakao da je za djecu najljepše pisati, a, kako navodi, osmjeh djetetov je najveća nagrada.

Šukalo kaže da se ne mogu porediti ove nagrade i mnoge druge koje su pjesnici dobijali i koje će dobijati, sa dječijim osmjehom, onim iskrenim i vedrim, jer dijete ne zna da laže.

Sa Šukalom i Republika Srpska dobija mjesto na regionalnoj dječijoj književnoj sceni, što ovom piscu, posebno znači.

“Ispred Republike Srpske, čast je stati sa najvećim među nama, Matiju Bećkovića, koji je ispred Srbije dobio nagradu i moja malenkost, treće najmalađe srpske države”,  napomenuo je Šukalo.

“Vitezovo proleće” je i najmasovnija dječija manifestacija u Srbiji na kojoj je i ove godine učestovalo oko 4.000 mališana. Dio je veće manifestacije, Vitezovog karavana koji putuje po gradovima Srbija ali i Republike Srpske.

Share With: