Мајстори илузије о свом занату: Први април је посебан дан за мађионичаре и забављаче (ФОТО)

Мађионичар или илузиониста је особа која се у сврху забаве и славе пред публиком изводи трикове који су у супротности са законима физике и осталих природних знаности.

Ово је, једна од формула једног од најстаријих заната, популарног вијековима, који је одувијек фасцинирао широке народне масе. Први април, дан шале, забаве и смијеха, за мађионичаре је посебан.

Суштину овог забављачког посла, за Српскаинфо објаснили су Мирослав Вуковић Роси, Раде Пилиповић Грифони и Жељко Дедић Мистер икс. Они кажу да је први април, ипак псоебан дан за мађионичаре, за њихове наступе али и за указивање на традицију овог посла.

Највећи успјех сваког мађионичара је, кажу наши саговорници је, да његов трик никада не буде откривен, нити како је настао, како је изведен…

Тестере, сандуци, лебдећи столови, кинески кругови, карте, лоптице, цилиндри, гиљотине и специјални мађионичарски сто су дјелић колекције реквизита који чине свијет илузије Раде Пилиповића из Бакинаца код Лакташа.

Међу Радиним реквизитима које сакупља од дјетињства су Худинијева труба духова, магично огледало, колекција магичних чаша и флаша… Сваки предмет у његовом стану или на радном мјесту има мјесто и на позорници. Он се примарно бави рестураторством старих грађевина и израдом минијатура у камену, за шта је добио више признања у региону али мађионарство је неизоставни дио његове свакодневице.

Мађионичар се бави забавом, а то је његова основна мисија, сматра Мистер Икс.

-Магија или илузија је заправо умјетност изведбе којом се забавља публика, разним триковима који се наизглед чине немогућима. Припрема и дуготрајно и мукотрпно вјежбање доводи до савршенства јер пред публиком се не смије догодити грешка. Уколико трик остане заувијек неоткривен то је већи успјех мађионичара који га је осмислио, припремио, увјежбао и извео пред публиком – појашњава Мистер Икс.

Танка је црта између мађионичарства и магије, сматзра Мирослав Вуковић Роси који је сакупио више од 20.000 експоната. Посједује и музеј којим је мађионичарство приближили људима.

Долазе нам прави љубитељи мађионичарства, који овдје могу да схвате да су их све до сада лагали, да све што су видјели прије нема смисла, да је стварност другачија. Када виде неколико трикова, читав свијет може да им се промијени – каже Роси.

Сваки трик је заснован на нечему што је, на први поглед, немогуће, али, то се само тако чини, јер ништа није натприродно. У питању је искључиво вјештина мађионичара – прича Раде Пилиповић, један од највећих мајстора тог посла у региону али и у свијету. Напомиње да у његовом послу нема мистерије и да све може лако да се објасни.

– Све се заснива на законима физике, хемије, математике. При томе су те дисциплине модификоване – каже Пилиповић.

Он на такмичењима, врхунским умјећем осваја важна признања и награде, а пријатељи су му велике звијезде и шампиони, попут првака свијета Гера Купера, Холанђанина, и Кевина Џејмса, Американца који ради у Лас Вегасу.

Раде, који годинама живи у Београду, али често долази у Бакинце, добар је познавалац историје магије. Он о томе често и радо прича.

– Кроз историју, магија је злоупотребљивана у ратовима, кориштена за долазак, освајање и опстанак на власти. У свим могућим варијантама, уз тајна врата и тајне посуде, њоме су се бавили свештеници у средњем вијеку и врачеви – казао је Пилиповић након недавног наступа у Градишки.

Мађионичари су изврсни извођачи јер заокупљају пажњу публике док истовремено изводе свој трик, додаје Жељко Дедић односно Мистер Икс који истовремено, забавља и себе и друге, придајући изучавању сваког трика, сваке тачке, велику пажњу, радећи дуго и стрпљиво на његовој припреми.

-Прецизност, брзина реакције и физичка снага пријеко је потребна сваком мађионичару за успјешну изведбу трика. Припрема и дуготрајно и мукотрпно вјежбање доводи до савршенства јер пред публиком се не смије догодити грешка. Уколико трик остане заувијек неоткривен то је већи успјех мађионичара који га је осмислио, припремио, увјежбао и извео пред публиком.

Настанак магије
Коријени ове забаве сежу далеко у прошлост. О томе нам је испричао Мирослав Вуковић.

Забава публике је још у старом Египту око 2700 година прије Криста забиљежена као најранији извођачи илузије. Мађионичари су своје трикове у сврху забаве у средњем вијеку изводили представе на дворовима и сеоским приредбама, сајмовима. Сама мађионичарска илузионистичка дјелатност је највише дошла до изражаја током осамнаестог и деветнаестог вијека, јер је тада први пута мађионичар признат као сценски умјетник.

Раде Пилиповић такође придаје велики значај наставку и дугом трајању ове забаве.

– Прије пет хиљада година забиљежени су мађионичарски трикови, има их на папирусу и плочама у слици и ријечи. Они се данас користе и нису изгубили ништа од своје актуелности, нити су застарјели. Илузија је увијек иста, сада као и прије сто или хиљаду година. Као што су фараоне забављали мађионичари, Кеопса је, на примјер, одушевљавао његов чаробњак Деди, тако је и данас – подсјећа Пилиповић. Наводи да су мађионичари забављали и личности из новије историје бивше Југославије и Европе.

Осврнуо се и на распрострањен трик уличног „шибицарења“, игру с куглицом испод три шибице, три љуске или три шоље, познату широм свијета од Токија до Лондона, а привлачи људе из различитих слојева друштва, од џентлмена до урођеника.

– Оно што ради „шибицар“ је превара на коју народ пристаје. Несхватљиво је да преварени увијек пристају на нову превару са све већом страшћу да ће превару открити ни из свега изаћи као побједници, а заправо упадају у нови, све дубљи амбис. То подсјећа на хазардере у животу вођене политиком појединих група или партија – каже Пилиповић – Грифони.

Мађионичар на телевизији био је пун погодак након 60-тих година прошлог вијека јер је изведба постала доступна милионима људи. Ипак, она ни сад аније изгубила улогу у друштву, једнако је занимљива свим генерацијама.

Извор:Српскаинфо / М.Пилиповић

Share With: