Ljuta bašta podno Kozare rađa svjetski najljuće papričice

U Donjim Podgradcima na imanju porodice Malešević  završena je berba super-ljutih čili papričica i u male teglice smješteni su sosevi od plodova biljaka karakterističnih za tropske krajeve sa pomalo zastrašujućim imenima koje zapravo sadrže visok stepen kapsaicina, prirodnog hemijskog molekula koji „pali“ bilo koje tkivo sa kojim dođe u dodir i stvara osećaj pečenja.

Žarko Malešević kaže da ovogodišnje vrućine nisu odgovarale ni ovim tropskim biljkama.

“Mi uzgajamo oko 20 sorti ljutih papričica i svaka od njih ima svoje specifičnosti. Visoke temperature u julu su uticale na oprašivanje i ove godine u  odnosu na prethodne rod, naročito kod ovih super ljutih sorti koje inače imaju duži period vegetacije, kasni i za više od mjesec dana”, rekao je Malešević.

Od najblažeg halapenja do ginisoveljute papričice karoline riper nalaze se u ponudi brenda “Đed Niko ljuti sosevi”. Malešević kaže da su naši ljudi navikli na ljuto, ali ističe da su njihovi sosevi extra ljuti i dodaje da odskora imaju u ponudi suvu mješavinu začina i ljutih papričica.

Malešević je dodao da svaki čovjek ima drugačiji prag tolerancije na ljuto. Dokaz tome je i manifestacija “Šurijada” koja je nedavno održana u Banjaluci na kojoj su predstavili svoje proizvode. Pobjednik ove neobične manifestacije je bio Miloš Stojković iz Beograda koji je pojeo najljuću paprika na svijetu, karolinu riper i bio najbrži u jedenju domaćih paprika roga.

 

G.Vlainić

Share With: