Literarno „Proljeće u našem kraju“ dvanaesti put u Narodnoj biblioteci

U Narodnoj biblioteci u Gradišci danas je održana manifestacija “Literarni susreti“ na kojoj su  dodijeljene nagrade učenicima gradiških osnovnih škola koji su učestvovali u literarnom konkursu “Proljeće u našem kraju“.

Dodijeljene su po tri nagrade za prozu i poeziju u kategoriji mlađeg i starijeg uzrasta, kao i nagrade za odabrane radove.

Prvo mjesto u kategoriji poezije u mlađem uzrastu pripalo je Aleksandri Lukić, učenici petog razreda Osnovne škole „Mladen Stojanović“ područno odjeljenje Vrbaška. Aleksandra je rekla da je u pjesmi o proljeću opisala cvrkut ptica i šarenilo cvijeća. Kako kaže rado piše razne pjesmice o majci, jeseni, zimi i drugim temama.

Prvo mjesto za poeziju u starijem uzrastu osvojio je Pavle Popović, učenik šestog razreda Osnovne škole „Vasa Čubrilović“.

Prvo mjesto za prozno djelo u mlađem uzrastu osvojio je Sergej Šinik, učenik trećeg razreda Osnovne škole „Mladen Stojanović“ Gornji Podgradci. Sergej je naveo da je u svom radu pisao o tome kako je proljeće najljepše godišnje doba. Kaže da mu je ovo prva nagrada koja mu puno znači.

U starijem uzrastu najbolji prozni rad napisala je Mihaela Golić, učenica osmog razreda Osnovne škole „Danilo Borković“. Mihaela je naglasila da je pisala o tome kada dođe proljeće šta se mijenja u prirodi i kako proljeće utiče na živi svijet, a ova nagrada joj puno znači.

Direktorica Narodne biblioteke, Snježana Miljković rekla je da biblioteka svake godine tradicionalno raspisuje literarni konkurs “Proljeće u našem kraju“ za učenike osnovnih škola sa područja Gradiške, nakon čega slijedi manifestacija „Literarni susreti“.

„Postoji dobra saradnja sa školama, učenici se rado odazivaju na konkurs“, rekla je Miljkovićeva i dodala da su ove godine na konkurs stigla 54 rada i da je komisija odabrala najbolje. Ona je naglasila da je cilj manifestacije da djeca posjećuju biblioteku, da pišu i da se literarno ostvaruju.Nagrađeni učenici su na poklon dobili članske karte biblioteke, zahvalnice, knjige i školski pribor.Štampan je i bilten „Proljeće u našem kraju 2019“ u kom su objavljeni svi nagrađeni radovi.

“Literarni susreti“ u gradiškoj biblioteci organizovani su  dvanaesti put za redom.

 

Share With: