Лепа Радић инспирација за литерарна и ликовна дјела

У Дому културе „Лепа Радић“ у  Горњим Подградцима вечерас је одржано књижевно-ликовно вече „Хероина Лепа Радић“ .

Вече представља завршни дио литерарно-ликовног конкурса, поводом 80 година од страдања народне хероине Лепе Радић и том приликом додијељена су признања и награде ауторима најбољих радова.

У категорији одраслих прво мјесто је припало Недељки Ђукић Боројевић из Бањалуке која је писала на тему „Лепа Радић – од дјевојке до хероја“. Маја Врљановић је освојила друго мјесто  за свој рад на тему „Лепа Радић – искра живота“, док је треће мјесто припало Ранки Шеатовић из Нове Тополе за рад на тему „Судбоносни пут Лепе Радић“ .

У категорији средњих школа, за ликовно стваралаштво, првом наградом награђена је Ања Ракита из Средње стручне и техничке школе, другом наградом Јована Бајић и трећом Тихана Баришић, обе из Техничке школе Градишка. Награђен је и Славко Шарић из Техничке школе за рад на тему „Лепа Радић“.

За своја дјела награђени су и основношколци. Прва награда отишла је у руке Јоване Глиџић из Ниша, а друга у руке Стефана Злојутра из основне школе „Васа Чубриловић“ из Градишке.

Књижевно-ликовно вече „Хероина Лепа Радић“ увеличали су  књижевник Небојша Иваштанин, пјесникиња Бранка Благојевић, мушка пјевачка група „Висока Крајина“ из Горњих Подградаца, те дјечије групе Централног КУД-а „Лепа Радић“

Литерарно-ликовнои конкурс организовали су ЈУ „Народна библиотека“ Градишка, Централно КУД „Лепа Радић“ Градишка и Центар за развој заједнице Подградци, а уз подршку ЈУ „Културни центар“ и Градске управе града Градишка.

Г.В.

Share With: