Културно насљеђе важно за очување идентитета народа (ВИДЕО)

Република Српска на Свјетској листи нематеријалног културног насљеђа има три елемента: Змијањски вез, Брање траве Иве на Озрену и Узгој коња расе Липицанер, рекао је гостујући у јутарњем програму телевизије Градишка  музејски савјетник и етнолог у Музеју Републике Српске Владимир Ђукановић.

Он је нагласио да умијећа, знања и вјештине који се преносе са кољено на кољено чине нематеријално културно насљеђе.

„Ми смо у Одјељењу за нематеријално културно насљеђе од 2011. до 2013. припремали прву номинацију за Змијањски вез, колеге у Добоју номинацију за Брање траве Иве на Озрену, након чега смо учествовали у првој вишенационалној номинацији традиције узгоја коња Липицанера што је успјешно завршено и гдје је учесник и Коњички клуб „Посавко“ из Градишке“, појаснио је Ђукановић.

Музејски савјетник и етнолог у Музеју Републике Српске Данијела Ђукановић навела је да имамо богато културно насљеђе у свим сегментима од археологије, историје, историје умјетности и да је етнографско насљеђе и материјално и нематеријално.

„Са подручја Лијевча поља и Поткозарја колеге су у сарадњи са Културно-умјетничким друштвом „Коловит“ припремиле номинацију за Густо коло према Унеску. Јако је битно да локална заједница препозна шта је то дио њихове традиције. Културно умјетничка друштва „Коловит“ и „Лепа Радић“ су веома активни и препознали су важност очувања традиције и игре свога краја“, навела је Ђукановићева.

Ђукановићева је нагласила да сви заједно треба више да радимо на очувању и промоцији нашег културног насљеђа.

С.С.Ц.

Share With: