Kontinuirana borba žena za ravnopravnost

Širom svijeta danas se obilježava 8. mart – Međunarodni dan žena, kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.
Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. vijeka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših uslova rada.
Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su protestovale prvi put 8. marta 1857. godine u NJujorku zbog loših uslova rada i niskih plata. Demonstracije je rastjerala policija, a žene su dva mjeseca kasnije osnovale sindikat.

Sindikalni povjerenik za Gradišku, Laktaše i Srbac Boško Grgić rekao je da se u novom Zakonu o radu vodilo računa o radnim pravima žena.

“Zakon o radu je pobrojao probleme i prenio je dosta rješavanja tih problema u kolektivne ugovore. Nažalost Opšti kolektivni ugovor još uvijek nije potpisan što omogućava kršenja prava” rekao je Grgić.

On je naglasio da se najčešće krše osnovna ljudska prava kao što su pitanja o planiranju porodice prilikom zapošljavanja i dodao da postoje i pozitivni primjeri firmi u kojima su do 95 odsto radnika žene.

Ujedinjene nacije su 1975. godine, koja je bila proglašena Međunarodnom godinom žene, zvanično počele da obilježavaju ovaj praznik pod nazivom Međunarodni dan žena.

Dvije godine kasnije Generalna skupština UN je rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

Share With: