Компанија „Рапић“ развија нову пословну јединицу „Ревита Фармс“ у Прњавору

Компанија „Рапић“ је посљедњих мјесеци започела са интензивним активностима у правцу успостављања и даљег развоја нове пословне јединице „Ревита Фармс“ у Прњавору. О каквом пројекту је ријеч, те који су му циљеви и очекивања, разговарали смо са комерцијалним директором фирме, г-дином Миланом Рапићем.

Фармофит: Компанија „Рапић“ је највећи босанскохерцеговачки произвођач сточне хране. Како је дошло до тога да пословне дјелатности проширите и на организацију интензивног това говеда?

Рапић: Пројекат савремене фармске производње одувијек је био стратешки циљ оснивача компаније „Рапић“. Међутим, због тржишних, капацитетних, али и животних разлога, до овог тренутка није дошло до реализације те идеје. Истовремено, мишљења сам да је ходограм наших пословних активности и инвестиција одувијек био веома добро посложен, на начин да смо прво успоставили највеће складиште за пријем житарица у овом дијелу Босне и Херцеговине, које је додатно ојачало ратарски сектор сјеверозападног дијела државе. Након тога, изградили смо најмодернију фабрику сточне хране у БиХ, организовали кооперацију у производњи сировина, освојили највећи дио домаћег тржишта и на крају и сами закорачили у сектор анималне производње. Поједностављено, изградили смо велики „амбар“, заједно са својим људима посијали житарице, од њих направили најквалитетнију „Фармофит“ сточну храну, те у коначном обезбиједили услове за примјену наших смјеша на властитој фарми.

Рапић: Пројекат савремене фармске производње одувијек је био стратешки циљ оснивача компаније „Рапић“.

Фармофит: Који су капацитети нове пословне јединице у склопу компаније „Рапић“?

Рапић: Пословна јединица „Ревита Фармс“ лоцирана је у Прњавору, у селу Лишња. У питању је савремена фарма за тов јунади, новијег датума изградње, коју смо додатно унаприједили у сваком погледу. Тренутно, на фарми су у функцији два модерна објекта за смјештај и тов јунади, укупног капацитета до 550 грла. Такође, фарма располаже са значајним капацитетима за прихват, сушње и складиштење жита, затим са капацитетима за складиштење сточне хране, адекватно чување силаже, сијена и других елемената у исхрани животиња. Све производне активности обављају се на властитом и изнајмљеном земљишту, помоћу властите професионалне маханизације и од стране локално ангажоване радне снаге. Тренутно, на фарми борави око 200 телади врхунске генетике, увезених из Европске Уније у два наврата. У погледу расне структуре, фокус је расама као што су сименталац, ангус и белгијско плаво говедо. У наредном периоду ће доћи до попуњавања расположивих капацитета. Све активности на фарми су под надзором наших најбољих људи, животиње се хране по веома прецизно избалансираним рецептурама, а које су пројектоване за поменуте расе говеда. Одличан здравствени статус сваке јединке је императиван и почива на професионалној ветеринарској њези и принципима „доброг домаћина“.

Рапић: На фарми су у функцији два модерна објекта за смјештај и тов јунади, укупног капацитета до 550 грла.

Фармофит: Зашто „Ревита Фармс“? Да ли се иза поменутог имена крије нека дубља симболика?

Рапић: Обзиром да у нашем пословању водимо рачуна о породичном приступу, као и о жељама, идејама и пројектима наших оснивача, који су оставили неизбрисив траг у аграрном сектору ширег подручја Лијевча поља, жељели смо и на овај начин да им одамо поштовање. Наиме, бренд сточне хране „Фармофит“ је у својим почецима носио име „Витамиx“. То је био први, власитит бренд компаније „Рапић“, који је осмислио и на тржиште лансирао тадашњи директор, Тихомир Рапић. Временом, „Витамиx“ је постао „Фармофит“, али ми нисмо заборавили допринос наших претходника, који су радили са првенственим циљем поновног оживљавања пољопривреде овог краја. Штавише, наставили смо даље и још снажније, према истом циљу. Због тога је „Вита“ у „Ревита Фармс“. Додали смо само префикс „Ре“, како бисмо додатно нагласили тежњу према још снажнијој ревитализацији, како на поновно успостављеној фарми, тако и у цјелокупном домаћем аграрном сектору.


Рапић: „Ревита Фармс“ је допринос наше генерације идејама наших оснивача.

Фармофит: У вријеме све значајнијих тржишних нестабилности, узрокованих глобалним дешавањима, климатским промјенама и негативним демографским кретањима, постоје мишљења да тренутно није вријеме за нове инвестиције. Нарочито у аграрном сектору. Како ви гледате на то?

Рапић: Уколико бисмо се освртали на поменуте изазове, заувијек бисмо остали на првој степеници нашег развоја, те временом били „прескочени“ од стране оних који су видјели мало даље од трећег степеника. Међутим, захваљујући генерацијском искуству наше компаније, способностима и процјенама нашег тима, донијели смо одлуку да инвестирамо у фармску производњу. Наравно, поменута одлука није донешена „преко ноћи“, већ је резултат вишемјесечних анализа, истраживања, консултовања најбољих људи и организација из посматраног сектора, те најважније – сагледавања компетенција наше екипе да се ухвати у коштац са једним потпуно новим обликом производње. Срећом, компанија „Рапић“ је већ дуго година производно предузеће и овакве и сличне активности нам нису стране. Истовремено, важно је нагласити како је један од најбитнијих фактора у доношењу одлуке о инвестицији био и онај да ћемо имати прилику да властиту, „Фармофит“ сточну храну примјенимо и на својој фарми, те и на тај начин докажемо супериорност наших смјеша на домаћем тржишту. То је прави доказ квалитета и релевантности онога што радите. У данашње вријеме, овакав, заокружен систем производње и рада у аграрном сектору се може посматрати као веома иновативан.

Фармофит: Поменути сте иновативност. Да ли нас у „Фармофит“ палети производа очекују неки новитети у наредном периоду?

Рапић: Анимални нутриционизам је веома „живо“ подручје, које захтијева стално номиновање нових рјешења. У том погледу, наша фабрика сточне хране ускоро на тржиште лансира нови производ, који је чак, по природи ствари сродан активностима које спроводимо на властитој фарми. Ријеч је о млијечној замјеници за телад, коју смо назвали „ПротеоФит“. Захваљујући врхунском саставу поменутог производа и његовим корисним особинама, уопште не сумњамо на његову примјењивост и врхунске резултате које ће остварити на домаћим фармама.

Рапић: Од млијечне замјенице „ПротеоФит“ очекујемо да оствари врхунске резултате на домаћим фармама.

Фармофит: За крај разговора, можете ли нам рећи који су циљеви компаније „Рапић“ у наредном периоду, а када су у питању комерцијалне активности?

Рапић: Фокус је одувијек био и биће на што бољем позиционирању „Фармофит“ сточне хране на домаћем тржишту. Срећом, не морамо доказивати своју лидерску позицију, јер резултати и информације са тржишта говоре сами за себе. Истовремено, настављамо јачати наш „сервис“ приступ према фармерима, на начин да им, поред најквалитетније сточне хране обезбјеђујемо и друге, најважније инпуте у производњи. Ради се о минералним ђубривима, сјеменима и фитофармацеутским средствима. Важно је поменути и савремене сервисе и подршку, као што су посредовање у добијању средстава Европске Уније за наше кооперанте. У том погледу, недавно смо успјешно реализовани интервентну мјеру „EU4Agri“ пројекта, за набавку и дистрибуцију минералних ђубрива за јесењу сјетву код једног дијела наших коопераната. На крају, не треба заборавити континуирану савјетодавну подршку за све наше купце и партнере, а која је сада додатно ојачана кроз властиту фарму, која ће веома брзо постати огледни примјер организације интензивног това јунади на ширем подручју БиХ. Све наведене, али и бројне друге активности које компанија „Рапић“ организује увијек су биле и биће у служби наше мисије: Обезбиједити снажне темеље за технолошки здрав и несметан пословни развој свих наших клијената.


Рапић: Настављамо јачати наш „сервис“ приступ према фармерима.

Share With: