JZU „Apoteka“ Gradiška nastavlja trend uspješnog poslovanja

Javna zdravstvena ustanova „Apoteka“ Gradiška uspješno je poslovala u 2018. godini, a takav trend poslovanja zadržan je i u prvoj polovini ove godine, izjavila je direktorica ove ustanove Svjetlana Kovačević, gostujući u emisiji „Aktuelno“ Radio Gradiške.

Ona je navela da „Apoteka“ u svom sastavu ima deset maloprodajnih objekata i to četiri apoteke u Gradišci, po jednu u Novoj Topoli, Gornjim Podgradcima, Banjaluci i Laktašima, i po jednu apotekarsku stanicu u Orahovoj i Turjaku.

Kovačevićeva je istakla da je „Apoteka“ Gradiška jedinatvena po tome što je jedina apoteka u Republidci Srpskoj koja u svom sastavu ima i registrovanu galensku laboratoriju.

Ona je dodala da je „Apoteka“ snabdjevena svim potrebnim lijekovima i medicinskim sredstvima, u svakom trenutku raspolaže sa svim lijekovima sa pozitivne liste lijekova Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, ali da povremeno ne mogu da utiču na deficitarnost pojedinih lijekova kojih trenutno nema na tržištu.

„U proteklom periodu nedostajali su pojedini insulinski preparati, jer ih Fond zadravstvenog osiguranja, koji ih i finansira, nije isporučivao iz određenih razloga, a na šta menadžment „Apoteke“ ne može uticati“, navela je Kovačevićeva.

Ona je naglasila da imju dobru saradnju sa pacijentima, kojima nastoje da daju savjete kako preventivno djelovati da bi očuvali svoje zdravlje i na koji način koristiti propisanu terapiju, kako bi se postigao što bolji efekat u liječenju.

Kovačevićeva je podsjetila da je „Apoteka“ osnivač preduzeća „Galenfarm“, koje se bavi proizvodnjom dijetetskih preparata, herbalnih i ljekovitih proizvoda, kozmetike, kozmetike sa posebnom namjenom i biocida.

Ona je navela da „Galemfarm“ u svom asortimanu ima oko 180 proizvoda, koje plasira na domaće, ali inostrano tržište.

„Sporedično je vršen izvoz u Češku, Crnu Goru, Libiju i na tržište Kosova, ali je nakon što su kosovke vlasti uvele takse od 100 odsto izvoz na ovo područje obustavljen“, rekla je Kovačevićeva.

Ona je dodala da se „Galenfarm“, uz pomoć Vlade i Privredne komore Republike Srpske, nedavno predstavio na sajmovima u Lincu i Novom Sadu, gdje su ostvareni dobri kontakti, a rezultat tih aktivnosti su i pripreme za skoriji izvoz proizvoda na tržište Srbije.

Kovačevićeva je istakla da „Apoteka“ i „Galenfarm“ u svom radu imaju valiku podršku Vlade Republike Srpske, Fonda zdravstvenog osiguranja i gradonačelnika Gradiške.

„Apoteka“ Gradiška zapošljava 56 radnika, od kojih je 36 zdravstvenih radnika farmaceutske struke, dok su u „Galenfarmu“ zaposlena 24 radnika.

Share With: