Izložbom tiflotehničkih pomagala obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa – 15. oktobra, Gradska organizacija slijepih Gradiška organizovala je danas izložbu tiflotehničkih pomagala sa kojima ova organizacija raspolaže.

Predsjednik Gradske organizacije slijepih Željko Štrbac rekao je da su zbog situacije vazane za pandemiju virusa korana Međunarodni dan bijelog šatapa obilježili skromnije i sa manjim brojem članova ove organizacije.

On je naglasio da je cilj ovog obilježavanja da se ukaže na probleme sa kojima se susreću slijepe osobe, a jedan od njih je nemogućnost nabavke određenih tiflotehničkih pomagala jer su peskupa za ovu populaciju.

„Bilo bi dobro da putem projekata nabavimo pomagala koja su najpotrebnija slijepim osobama. Bileli štap kao pomagalo koristi veoma mali broj naših članova, što je veom loše jer je on simbol slijepih lica i znak njihovog prepoznavanja“, naglasio je Štrbac.

On je dodao da je na prijedlog Gradska organizacija slijepih lica, Crveni krst Gradiška povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa podijelio perhrambeno-higijenske pakete za pet socijalno ugroženih članova ove organizacije.

Gradska organizacija slijepih Gradiška ima oko 90 članova.

M.Malešević

Share With: