Исплаћена средства за алтернативни смјештај

Влада Републике Српске и Републички секретаријат за расељена лица и миграције уплатили су за посљедња три мјесеца ове године 53.520 КМ за алтернативни смјештај путем партиципације у плаћању индивидуалног закупа, који тренутно користи 312 породица.Од почетка године за ове намјене укупно је издвојено 221.515 КМ, саопштено је из Секретаријата.

Из Секретаријата су оцијенили да на територији Републике Српске још увијек постоји потреба за овим смјештајем, те напоменули да се из године у годину број корисника смањује, што је резултат стамбеног збрињавања ових породица, као и сталне ревизије кориштења алтернативног смјештаја.

Осим редовног програма, средства су обезбијеђена и реализацијом заједничких пројеката, а у оквиру три пројекта на подручју 24 локалне заједнице у Републици Српској од 2004. године изграђено је 46 зграда са укупно 1.125 стамбених јединица, чиме је трајно стамбено збринуто исто толико избјеглих и расељених породица.

У јуну ове године званично је завршен Регионални стамбени програм који је финансиран средствима међународне заједнице, а у оквиру којег је изграђено укупно 399 стамбених јединица у 13 локалних заједница.

У завршној фази је Пројекат затварања колективних центара и алтернативног смјештаја путем обезбјеђења јавних стамбених рјешења /ЦЕБ2/, у оквиру којег су изграђене 703 стамбене јединице и то 573 стана и 130 смјештајних капацитета у социјално-геријатријским установама у Дервенти и Требињу. Завршетак преосталих радова и усељење корисника је планирано до краја 2023. године.

Share With: