Инспекторат: Од 13 узорака меда један оцијењен као неисправан

Републичка инспекција за храну контролисала је у новембру мед на тржишту Републике Српске, а од 13 узетих узорака из малопродајних објеката један је оцијењен као неисправан.

Из Инспектората су поводом информације да се на тржиште БиХ увозе велике количине меда чија ниска увозна цијена буди сумњу домаћих потрошача и пчелара у његов квалитет, истакли да инспекција за храну Републике Српске може говорити само о контролама које се врше на граничним прелазима и царинским испоставама у Републици Српској.

– Увидом у евиденције о прегледаним пошиљки хране приликом увоза, утврђено је да је преко граничних прелаза и царинских испостава у Републици Српској у овој години увезено 28 пошиљки меда и других пчелињих производа – наводи се у саопштењу.

Од наведеног броја, увозници из Федерације БиХ увезли су шест пошиљки поријеклом из Турске, четири са Новог Зеланда и 13 из Србије.

– Увозници из Републике Српске увезли су свега пет пошиљки и све су биле поријеклом из Србије. Приликом увоза периодично је вршено и узорковање за лабораторијску анализу и сви испитивани узорци су оцијењени као исправни – наводи се у саопштењу.

Share With: