Храна у фокусу инспекцијских контрола

Инспектори Одјељења за инспекције града Градишка у првих десет мјесеци ове године обавили су више од 2 800 контрола и издали преко 2 000 прекршајних налога. Посебан терет рада у протеклом периоду поднијели су ветеринарски инспектори и други надлежни субјекти, када је на територији Градишке у јулу утврђено присуство афричке куге свиња. Током три мјесеца ванредне ситуације на подручју Градишке, због појаве болести афричке куге свиња на седам жаришта, еутаназирано је око 1 860 свиња. Ширење болести је спријечено, те је почетком октобра у Управу града Градишка стигло званично обавјештење да се подручје Градишке, због ове болести свиња, више не сматра угроженим.

У градском Одјељењу за инспекције наставили су редовне контроле, па и ванредне, у разним секторима, посебно када су у питању објекти у којима се служи храна. „У досадашњим контролама нисмо утврдили неправилности“, истиче Бранкица Бркић, в.д. начелника Одјељења за инспекције града Градишка, наглашавајући да се и посластице, попут торти, у свадбеним салонима и другим угоститељским објектима, не могу служити без претходног посједовања декларације о производу. У посљедње вријеме, инспектори су дио својих контрола усмјерили на субјекте и лица који се баве производњом и продајом меда. „Међу бројним испитивањима, утврђена је неисправност производа у само једној теглици“, истиче Бранкица Бркић.

Градски инспектори ових дана чешће обилазе фризерске салоне, како би их подсјетили на обавезу посједовања уговора са неком од овлаштених кућа које се баве узорковањем радних површина и средстава за рад, у циљу заштите здравља грађана. Апелују на становништво да се информишу о правима која произилазе из Закона о заштити права потрошача, те, уколико уоче недостатке или неправилности производа који купе, или лош квалитет услуге коју добију, пријаву упуте градском Oдјељењу за инспекције, телефонски или путем платформе e-citizen.

С.Т.

Share With: