Gradiški srednjoškolci daruju krv

U okviru dvodnevne akcije u Gradišci je danas 40 srednjoškolaca dobrovoljno dalo krv, koliko ih je prijavljeno i za drugi dan akcije.

Koordinator za zdravstvene aktivnosti Crvenog krsta Gradiška Dragana Stević rekla je da u akciji, koju organizuje Crveni krst, učestvuju učenici Srednje stručne i tehničke škola, Gimnazije i Tehničke škole iz Gradiške. Stevićeva je navela da je akcija organizovana povodom 24. aprila – Dana grada, te podsjetila da se od prošle godine sprovodi i jesenja akcija u kojoj maturanti srednjih škola prvi put daju krv.

„Veoma je važno animirati mlade da postanu dobrovoljni davaoci da bi se obnavljale zalihe krvi u transfuziji. O humanosti mladih govori izjava jedne učenice koja je rekla da želi da joj prvi humani čin nakon punoljetstva bude darivanje krvi“, navela je Stevićeva.

Specijalista transfuziologije Tatjana Milešević Babić rekla je da su zalihe krvi u gradiškoj bolnici za sada dobre, jer su ranije sprovedene akcije u kojima su učestvovali policajci i učenici srednjih škola iz Srpca, međutim krv je uvije potrebna. Ona je navela da akcije u kojima učestvuju srednjoškolci mnogo znače, jer se mnogi od njih odluče ponovo da daju krv.

Učenica Srednje stručne i tehničke škole Dajana Baškalo rekla je da su joj i otac i brat dobrovoljni davaoci krvi, što je jedan od razloga zbog kog se odlučila za ovaj humani čin. Ona je istakla da planira da redovno daje krvi, što do sad nije mogla jer je bila maloljetna.

„Ovo je veliki humani gest, jer dragocijena tečnost može svima zatrebati, tako da ko god može treba da daje krv. To je mala količina krvi, koja nekome život znači“, naglasila je Baškalo.

 

Share With: