Gradiški maturanti plesali u Maturantskoj paradi

U Gradišci je danas tačno u podne na platou ispred Kulturnog centra održana Maturantska parada i ples u kojem je učestvovalo 36 maturanata gradiške Gimnazije, Tehničke i Srednje stručne i tehničke škole Gradiška.

Maturantska parada je tradicionalna manifestacija koja se organizuje u zemljama Jugoistočne Evrope, a u Gradišci je izvedena treći put.

Profesor srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji Gradiška, Snežana Gajević, rekla je da je inicijativa pokrenuta 2001. godine u Sloveniji i da se ovaj ples organizuje svake godine.

„Maturantska parada je pokušaj da se obnovi tradicija maturskog plesa koji je ranije postojao, plesao se valcer, dok se danas pleše kadril na ulici, drugačija je forma, ali je suština ista“, navela je Gajevićeva.

Pokrovitelj Maturantske parade u Gradišci je Grad Gradiška.

Predsjednik Skupštine Grada Gradiška, Milenko Pavlović, rekao je da su gradiški maturanti proteklih dana na svojim akademijama i manifestacijama prikupljali sredstva za učenike koji nisu u finansijskoj mogućnosti da idu na eskurziju i time pokazali da živimo u urbanoj sredini.

„Današnjim činom kojim su maturanti htjeli da budu dio ovog dijela Jugoistočne Evrope od Ljubljane do Sofije i Bukurešta takođe pokazuju da Gradiška itekako zaslužuje status grada, zbog čega Gradska uprava i podržava ovu manifestaciju i želimo im da ne zaborave nikad tradicionalni maturski ples“, rekao je Pavlović.

Ples u kojem učestvuje veliki broj plesača stvorio je mogućnost da se manifestacija svake godine prijavi za obaranje Ginisovog rekorda, što se i nekoliko puta desilo, jer u plesu redovno učestvuje veliki broj gradova iz svih zemalja bivše Jugoslavije.

Share With: