Gradiška zvanično postala grad

Stupanjem na snagu Zakona o gradu Gradiška i donošenjem odluka na vanrednoj sjednici lokalnog parlamenta Gradiška je danas i zvanično postala grad.

Na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine opštine Gradiška donesene su odluke o konstituisanju gradskih organa, odnosno Skupštine grada Gradiška kao predstavničkog organa vlasti i Gradonačelnika Grada Gradiška kao izvršnog organa vlasti u Gradu Gradiška.

Usvojene su i odluke o izmjenama Statuta opštine Gradiška, o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Skupštine opštine Gradiška, kao i Odluka o formiranju Stručne službe Skupštine grada.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić čestitao je svim građanima Gradiške i naglasio da je  Gradiška dosanjala san i zvanično postala grad, navodeći da su aktivnosti na dobijanju statusa grada započete u februara 2017. godine.

Adžić je zahvalio Vladi Republike Srpske, Narodnoj skupštini, predsjednici Srpske Željki Cvijanović i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku koji su i  na svojim prethodnim funkcijama uložili značajan trud da bi Gradiška postala grad.

“Mnogo sredstava sa nivoa Republike Srpske je uloženo da bi Gradiška i bila infrastukturno izgrađena i dobila obrise grada”, naveo je Adžić.

On je istako da je obaveza gradskih vlasti od danas značajno veća, jer status grada nalaže da se još jačim intezitetom nastavi sa razvojem Gradiške, kako bi ona za 10 do 15 godina postal moderan i uređen srednjoevropski grad.

“Moramo da gradimo bolju infrastukturu na području cijelog grada i stvaramo uslove za intenzivniji privredni razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. Naša je obaveza da što više mladih ljudi u Gradišci uključimo u sve aktivnosti, da oni budu nova snaga i stvaraju uslove da mogu da ostanu da žive i rade u Gradišci”, naglasio je Adžić.

Gradonačelnik je dodao da su pred Gradskom upravom mnogi izazovi i kapitalni projekti koji će Gradišku predstaviti kao prepoznatljiv grad, ne samo u Republici Srpskoj i BiH, nego i u cijelom region.

“Zajadeno, sa nivoa Gradske uprave, Vlade Republike Srpske, Savjeta ministara BIH, možemo učiniti dosta da Gradiška i dostigne ova cilj”, zaključio je Adžić.

On je zahvalio i svim dosadašnjim načelnicima opštine Gradiška i predsjednicima Izvršnih vijeća, te predsjednicima proteklih saziva Skupštine opštine i ostalim opštinskim funkcionerima, koji su u proteklim veremenima uložili trud, rad i energiju da Gradiška postene grad.

Share With: