Gradiška dio inicijative „Lokalne zajednice naklonjene mladima“

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i izvršni direktor Instituta za razvoj mladih „Kult“ iz Ilidže Šeherzada Halimić  potpisali su danas sporazum o realizaciji pilot faze inicijative pod nazivom „Lokalne zajednice naklonjene mladima“.

Halimićeva je zahvalila gradonačelniku i Gradskoj upravi na spremnosti da zajedno sa Institutom „Kult“ i opštinom Ilidža uđu testnu fazu ovog projekta.

„Zadatak je da Institut „Kult“ i grad Gradiška i opština Ilidža razviju metodologiju i različite alate uz pomoć kojih će se moći procjenjivati koliko je svaka lokalna zajednica prilagođena životu mladih. S obzirom da se većina odluka značajnih za život mladih donosi na lokalnom nivou, veoma važno je da znamo šta je to što mladima treba da bi jednu lokalnu zajednicu smatrali mjestom u kojem žele da žive“, navela je Halimićeva.

Adžić je rekao da je opredjeljenje Gradske uprave da podržava razvoj mladih i uključuje ih u kreiranje svih politika u lokalnoj zajednici, jer želi da kreira ambijent u Gradišci kakav odgovara mladima da bi ostajali da žive u svom gradu.

On je istakao će Gradiška kroz realizaciju inicijative „Lokalne zajednice naklonjene mladima“ verifikovati svoje dosadašnje aktivnosti i odnos prema potrebama mladih i njihovih organizacija.

„Kroz ovu inicijativu ćemo dobiti i određen sertifikat koji će nam, kao što su i ostali sertifikati i promjene u lokalnoj upravu, omogućiti da priđemo mnogim međunarodnim organizacijama, Evropskoj komisiji, UNDP-u i razvojnim agencijama i da privučemo određena donatorska sredstva za podršku projektima za mlade“, naglasio je Adžić.

On je istakao da je Gradiška prepoznatljiva po svom dobrom odnosu prema potrebama mladih, jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja novčano nagrađuje učenike generacije i vukovce svojih osnovnih i srednjih škola, te lokalna uprava koja je dala šansu mladima da budu na važnim rukovodećim pozicijama i kreiraju ambijent kakav njima odgovara.

M.Malešević

Share With: