Gradiška će se prvi put predstaviti u beogradskoj opštini Palilula

U Beogradu će 11. i 12. aprila 2019. godine biti održana manifestacija “Dani Gradiške u Beogradu.”

Načelnik Službe načelnika opštine Gradiška Goran Subotić rekao je da je cilj manifestacije uspostavljanje saradnje u oblasti privrede, kulture i sporta u duhu paralelnih i specijalnih veza Republike Srpske i Srbije. Subotić je naveo da će delegaciju opštine Gradiške činiti načelnik opštine, predsjednik Skupštine opštine, zamjenik načelnika i načelnici resornih odjeljenja koji će dva dana boraviti u Beogradu. On je naglasio da je u narednom periodu planirano osnivanje Udruženja Gradiščana u Beogradu i pozvao sve ljude iz Gradiške koji žive i rade u Beogradu da posjete manifestaciju u aprilu.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović rekao je da je ideja za organizovanje ove manifestacije nastala prošle godine kada je Zavičajni muzej uradio album “Građanska Gradiška”.

“Album govori o Gradišci krajem 19. i početkom 20. vijeka,  kada se uzdizao građanski sloj koji je unaprijedio Gradišku i vodio današnjem razvoju i kada je Gradiška nosila sinonim “Mali Beograd”, rekao je Vujinović i naveo da se tada rodila ideja da čitavu priču prezentuju u Gradišci i da se povežu sa drugim gradovima kako bi predstavili kulturno istorijsko nasljeđe, turističke potencijale, kulturu, pozorište i gastronomsku ponudu Gradiške.

U Centru za kulturu ”Vlado Divljan” u opštini Palilula 11. aprila u 18 časova planirana je gastronomska ponuda Lijevča polja i Potkozarja uz izložbu grafika “Gradiška nekad i sad” autora dr Borislava Šokčevića i likovnu izložbu “15 godina rada Gradiške kolonije”.

U Skupštini grada Beograda 12. aprila u 19 časova, biće predstavljen album “GrađanskaGradiška – Gradiška kao “Mali Beograd” autora Bojana Vujčića, višeg kustosa istoričara Zavičajnog muzeja Gradiška. Predstava “Ljubav”, u izvođenju glumaca iz Gradskog pozorišta Gradiška i Narodnog pozorišta Republike Srpske, biće odigrana istog dana u Centru za kulturu ”Vlado Divljan” u 20 časova.

U Osnovnoj školi “Vlado Aksentijević” biće podijeljene bojanke “Moja Gradiška”.

U Knez Mihajlovoj ulici oba dana od 11 do 15 časova biće postavljen multimedijalni promotivni štand koji će prezentovati istoriju Gradiške, turističke potencijale, kulturu i tradiciju našeg kraja.

Share With: