Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 1.4.2023.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине
Gradiška će se prvi put predstaviti u beogradskoj opštini Palilula

U Beogradu će 11. i 12. aprila 2019. godine biti održana manifestacija “Dani Gradiške u Beogradu.”

Načelnik Službe načelnika opštine Gradiška Goran Subotić rekao je da je cilj manifestacije uspostavljanje saradnje u oblasti privrede, kulture i sporta u duhu paralelnih i specijalnih veza Republike Srpske i Srbije. Subotić je naveo da će delegaciju opštine Gradiške činiti načelnik opštine, predsjednik Skupštine opštine, zamjenik načelnika i načelnici resornih odjeljenja koji će dva dana boraviti u Beogradu. On je naglasio da je u narednom periodu planirano osnivanje Udruženja Gradiščana u Beogradu i pozvao sve ljude iz Gradiške koji žive i rade u Beogradu da posjete manifestaciju u aprilu.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović rekao je da je ideja za organizovanje ove manifestacije nastala prošle godine kada je Zavičajni muzej uradio album “Građanska Gradiška”.

“Album govori o Gradišci krajem 19. i početkom 20. vijeka,  kada se uzdizao građanski sloj koji je unaprijedio Gradišku i vodio današnjem razvoju i kada je Gradiška nosila sinonim “Mali Beograd”, rekao je Vujinović i naveo da se tada rodila ideja da čitavu priču prezentuju u Gradišci i da se povežu sa drugim gradovima kako bi predstavili kulturno istorijsko nasljeđe, turističke potencijale, kulturu, pozorište i gastronomsku ponudu Gradiške.

U Centru za kulturu ”Vlado Divljan” u opštini Palilula 11. aprila u 18 časova planirana je gastronomska ponuda Lijevča polja i Potkozarja uz izložbu grafika “Gradiška nekad i sad” autora dr Borislava Šokčevića i likovnu izložbu “15 godina rada Gradiške kolonije”.

U Skupštini grada Beograda 12. aprila u 19 časova, biće predstavljen album “GrađanskaGradiška – Gradiška kao “Mali Beograd” autora Bojana Vujčića, višeg kustosa istoričara Zavičajnog muzeja Gradiška. Predstava “Ljubav”, u izvođenju glumaca iz Gradskog pozorišta Gradiška i Narodnog pozorišta Republike Srpske, biće odigrana istog dana u Centru za kulturu ”Vlado Divljan” u 20 časova.

U Osnovnoj školi “Vlado Aksentijević” biće podijeljene bojanke “Moja Gradiška”.

U Knez Mihajlovoj ulici oba dana od 11 do 15 časova biće postavljen multimedijalni promotivni štand koji će prezentovati istoriju Gradiške, turističke potencijale, kulturu i tradiciju našeg kraja.

Share With:
Open

close button