Градишким пољопривредницима исплаћено 17,5 милиона КМ подстицаја за 2022. годину

Пoљопривредницима у Републици Српкој веома је важно што су подстицаји са прошлу годину у потпуности исплаћени, с обзиром да већ сада почињу припреме за нови производни циклус, изјавио је руководилац градишког Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди – Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Драгољуб Малиновић, гостујући у јутарњем програму Радио-телевизије Градишка.

Према његовим ријечима, пољопривредницима са подручја Градишке, Лакташа и Српца исплаћена је четвртина укупног износа Аграрног буџета за 2022. годину, односно више око 24 милиона КМ, а само градишки пољопривредници добили су 17,5 милиона КМ.

„С обзиром да је повећан обим пољопривредне производње и Аграрни буџет Републике Српске, пољопривредници са подручја ове три локалне заједнице у 2023. години би требали добити од 35 до 40 милиона КМ за различите видове подршке њиховој производњи“, навео је Малиновић.

Он је подсјетио да је објављен Правилник о расподјели подстицаја за пољопривредну  производњу за ову годину, да се убрзо очекује објављивање и Правилника о капиталним улагањима у пољопривреди, те да је укупан Аграрни буџет за око 80 одсто већи од прошлогодишњег и износи 180 милиона КМ.

Малиновић је истакао да ће, осим што ће пољопривредницима бити више новца на располагању, ове године подстицајима бити обухваћено више пољопривредника.

Он је позвао пољопривреднике, који то до сада нису учинили, да се упишу у Регистар пољопривредних газдинстава у АПИФ-у, а оне који су то учинили да обнове податке.

 „Упис у регистар или обнова података су прије свега битни због исплате подстицаја за пшеницу, чији се упис врши до 31. марта“, рекао је Малиновић.

Он је појаснио да је за произвођаче млијека важно да обнове податке у Регистру јер у противном неће моћи остварити подстицај за млијеко за јануар, а за све пољопривреднике важно због исплате подстицаја за регресирано гориво, наводећи да се пресјек поднесених захтјева за регресирани дизел ради крајем марта, а затим крајем маја.

М.Малешевић

Share With: