Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske krajem sljedeće godine na regiji Gradiške uvodi elektronske kartice za osiguranike

Prva elektronska kartica za osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske biće besplatna, dok se potpuna realizacija Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema očekuje krajem naredne godine. Projekat će prvo početi u regiji Gradiška, a do kraja 2020. godine trebalo bi da bude uveden u sve regije u Srpskoj.

Gostujući u programu Radio Gradiške rukovodilac poslovnice Gradiška Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Željko Pepić rekao je da bi IZIS sistem  trebao znatno da unaprijedi zdravstveni sistem, učini ga kvalitetnijim i da donese značajne finansijske uštede za cjelokupni sistem. On je dodao da je ovim sistemom planirano uvođenje elektronskih kartica, recepata, kartona, uputnica i nalaza.

“Prve elektronske kartice će biti besplatne za naše osiguranike što je planirano u okviru projekta čija je vrijednost 23 miliona KM bez PDV-a. Prednost IZIS-a je što zbog složenosti sistema i obimnosti svih podataka bez softverskog praćenja je nemoguće imati kontrolu nad cijelim sistemom, a sa druge strane zdravstvene ustanove bi imale uvid u medicinske podatke pacijenta poput dijagnostičkih procedura i podataka. Pacijenti će dobijati račun na kome će biti vidljivo koja je usluga pružena i po kojoj cijeni, a sa druge strane Fond će moći kontrolisati naplatu i vršenje ugovorenih usluga. Takođe će se smanjiti čekanje na dijagnostičke i terapijske procedure. Bitno je naglasiti da će se moći kontrolisati potrošnja lijekova tako da se više neće dešavati da jedna bolnica ostane bez određenog lijeka dok ga druga bolnica ima na zalihama”, rekao je Pepić.

On je dodao da  Fond osim ovog noviteta od 1. maja u potpunosti finansira lijek za trudnice “progesteron“ komercijalnog naziva “utrogestan“ čime je nastavljena podrška pronatalitetne politike Vlade Republike Srpske jer Fond od prošle godine u potpunosti finansira treću vantjelesnu oplodnju i među prvima u regionu je počeo da finansira čuvanje embriona.

Fond Srpske finansira i liječenje rijetkih bolesti koje su registrovane u centru rijetkih bolesti. Od prošle godine finansiraju se insulinske pumpe za lica oboljela od dijabetesa. Kada je u pitanju medicinska rehabilitacija pojednostavljeni su postupci za lica sa invaliditetom kao i za djecu mlađu od 18 godina. Fond od ove godine finansira terapije za liječenje multiple skleroze, leukemije, karcinoma pluća i heperatitisa C.

Share With: