Фонд ПИО: Пораст броја пензионера

У Фонду за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске евидентиран је пораст броја пензионера који је претходних 10 мјесеци повећан за 4.699, док је у истом периоду лани то повећање било дупло мање – 2.370 корисника права, саопштено је из Фонда.Цијеле прошле године број пензионера повећан је за 3.918 у односу на посљедњи дан 2021. године.

Из Фонда наводе да је за 10 мјесеци забиљежен повећан прилив захтјева за остваривање права на пензију за 671 или за 2,86 одсто у односу на исти период претходне године, када је запримљен 23.441 захтјев.

У посљедњих пар година, а нарочито у овој години, повећан је број корисника који су након остваривања права на пензију поново стекли статус осигураника.

Закључно са октобром на евиденцијама Фонда са двојним статусом корисника и осигураника регистровано је 8.074 лица, од којих се на кориснике старосне пензије односи 93,5 одсто, док је знатно мање, односно 6,5 одсто, корисника инвалидске пензије.

Сходно закону, корисник породичне пензије не може стећи статус осигураника без утицаја на право, јер му се у таквој ситуацији врши обустава исплате пензије за период трајања осигурања.

У саопштењу Фонда се наводи да пензионери са статусом осигураника најчешће раде у сектору грађевинарства, саобраћаја, прехрамбеној индустрији, телекомуникацијама, научној дјелатности и рударству.

Када је у питању смртност корисника права у протеклих 10 мјесеци Фонд је евидентирао 9.694 обустава исплате по том основу, што је мање за 1.462 случаја у односу на исти период претходне године, када је забиљежено 11.156 случајева.

Share With: