Експлоатација дрвета мања за 23 одсто: Киша пореметила планове Шумског газдинства Градишка (ФОТО)

Због дугог кишног периода, када није била могућа експлоатација, у Шумском газдинству Градишка план је у подбачају за 23 одсто.

То се односи на период од јануара до маја. Годишњи план овог газдинства, које обухвата подручја Градишке, Прњавора и Српца је 150 000 кубика дрвета.

– Три изузетно кишна мјесеца, март, април а нарочито мај, створили су велике проблеме у функционисању Шумског газдинства. Нису постојали услови ни за производњу шумских дрвних сортимената, за сјечу и извоз, нити обављање шумско-узгојних радова, дознаку стабала за санитарну сјечу – казао је за Српскаинфо Славко Шпањић, директор Шумског газдинства Градишка.

Дубока земљишта којима газдујемо су натопљена, наглашавају у овом Шумском газдинству. Шумски путеви, у поједним подручјима су оштећени и непроходни, оштећени мостови и пропусти. Проблематични су и одрони на путевима.

– Све то узрокује кашњење у испоруци разних сортимената дрвета купцима односно прерађивачима. Осим тога, трошкови санације шумске инфраструктуре су велики, што чини додатне потешкоће. Ипак, одлучни смо да упркос наведеним тешкоћама, ванредним ангажовањем, испунимо план – изјавио је Шпањић.

У Шумском газдинству у Градишки, ипак су охрабрени дјелимичном стабилизацијом времена а сваки дан без падавина користе за радове на поправци путева и експлоатацију дрвета.

Извор:Српскаинфо / М.Пилиповић

Share With: