Два милиона за штете од афричке куге свиња

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске одобрио је данас, на 36. телефонској сједници, исплату два милиона КМ, намијењених за санацију штете од афричке куге свиња, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.

Средства ће бити усмјерена за откуп здравих животиња на угроженом и зараженом подручју, у настојању да се обезбиједе довољне количине домаћих пољопривредних производа и ублаже поремећаји на тржишту, наводи се у саопштењу.

Новац ће се исплаћивати на основу појединачних рјешења које ће за сваког пословног субјекта и физичко лице донијети Агенција за аграрна плаћања.

Ова мјера предузета је са циљем санације економске штете од афричке куге свиња коју трпе произвођачи са угроженог и зараженог подручја, а на чијим фармама, узорковањем крви животиња, није утврђена афричка свињска куга.

Одобреним средствима субвенционисаће се откуп здравих свиња из ових подручја, на начин да ће произвођачи добити 50 одсто процијењене вриједности свиња, док ће преосталих 50 одсто обезбиједити откупљивачи, наводи се у саопштењу.

Share With: