„Dani voća – Potkozarje 2019“

Tradicionalna izložba voća 14. „Dani voća – Potkozarje 2019“ otvorena je danas u Gornjim Podgradcima.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić otvrajući izložbu je rekao da je riječ o značajnoj manifestaciji za Gradišku, da je Gradiška postala brend za voćarsku proizvodnju i istakao da od ukupne voćarske proizvodnje Republike Srpske, 40 odsto je u Gradišci.

„Potrebno je formirati voćarske zadruge na području Gradiške, tako bi voćari udruženi mogli istupati na svim tržištima kao što su tržište Evropske unije i tržište Rusije koja predstavljaju značajna tržišta za ovu proizvodnju“, dodao je Adžić.

Adžić je podsjetio da su voćari sa područja Gradiške u zadnje tri godine pretrpjeli štete od elementarnih nepogoda koje prema procjenama iznose oko 35 miliona maraka.

“Zbog toga voćari bi trebali razmišljati u pravcu osiguranja svoje proizvodnje kod osiguravajućih društava”, rekao je Adžić i dodao da je lokalna uprava spremna da kompaniji koja bi se bavila preradom voća i povrća dodijeli zemljište u Agro- idustrijskoj zoni Nova Topola.

Direktor Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske, Savo Minić, istakao je da je ovo jedna od najuspješnih manifestacija u Republici Srpskoj i dodao da je Gradiška druga po isplati podsticajnih sredstava u Republici Srpskoj u iznosu od preko 12 miliona maraka.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Gornji Podgradci, Zvjezdan Panić. rekao je da su Dani voća Potkozarje 2019. okupili oko 100 izlagača voća iz svih krajeva  i dodao da su voćari iz Podgradačkog kraja ove godine, zbog nepovoljnih vremenskih uslova imali lošiji prinos.

Proizvođač voća iz Cerovljana, Mirko Pjanić koji se bavi voćarstvom, prvenstveno proizvodonjom jabuke i kruške rekao je da je ova godina poprilično dobra što se tiče roda i dodao bi cijena otkupa mogla da bude bolja nego prošle godine.

Manifestacija Dani voća „Potkozarje 2019“ organizovana je u sklopu „Gradiške jeseni 2019“.

Share With: