„Dani dijaspore“ po deveti put povezali region

Na stadionu FK „Dubrave“ sinoć su otvoreni „Dani dijaspore“ koji su po deveti put pjesmom i igrom kulturno- umjetničkim društava povezala region.

 Na manifestaciji su se pored domaćina KUD-a „Behar“ iz Dubrava predstavili članovi kulturno- umjetničkih društava „Turbe“ Travnik, „Petar Kočić“ Nova Topola“, „14 februar“ Debeljaci, „Dobošnica“ iz Lukavca, „Mladi Romi“ iz Viteza, „Mirkovo kolo“ Vrbaška, „Lepa Radić“ Kočićevo i „Ljiljan“ iz Drenovaca iz Hrvatske.

„Dane dijaspore“ otvorio je  gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić koji je pohvalio organizatore koje su uspjeli da dovedu učesnike iz cijelog regiona koji čuvaju tradiciju i običaje.

„ Grad Gradiška  ima dobru saradnju sa dijasporom i pružićemo im pomoć u realizaciji svih projekata koje planiraju da pokrenu za bolji život naših građana“, dodao je Adžić.

Predsjednik Kulturno- umjetničkog društva „Behar“ iz Dubrava Ismet Raković rekao je da različitost igara i učesnika ono što daje važnost ovoj manifestaciji.

„Došla su nam društva iz našeg grada, Republike Srpske, Federacije BiH i Hrvatske. Sa nama su danas i naši sugrađani koji žive širom Evrope i prisjećamo se nekadašnjeg života, ali i gledamo u budućnost sa ciljem  da bi što bolje živjeli na ovim prostorima“ dodao je Raković.

Sekretar KUD-a „Turbe“ iz Travnika Almir Drobo rekao je da su po prvi put u Gradišci i da su uspostavljena nova prijateljstva.

„Predstavićemo se igrom i pjesmom travničkog kraja  i igrama iz Novog Pazara, nadam se da će publika da uživati, a učesnici koji su došli  iz raznih krajeva uspostaviti veze koje će dugo trajati“,  istakao je Drobo.

Manifestacija „Dani dijaspore“ održava se u okviru „Gradiškog ljeta 2019“. Program se nastavlja  danas  i u nedjelju 21.jula na stadionu FK „Dubrave“ gdje će biti odigran Memorijalni turnir „Hatić-Ališić“ na kome će učestvovati FK“Dubrave“, FK „Ljubić“ iz Prnjavora, FK „Kozara“ Gradiška i FK „Željezničar“ Banja Luka. Utakmice će se igrati od 17, odnosno 19 časova.

Share With: