Данас Велики петак, СПЦ у недјељу прославља Васкрс (ФОТО)

Српска православна црква и вјерници прославиће у недјељу највећи хришћански празник – Васкрс, којим се слави васкрсење Исуса Христа из мртвих и који представља суштину хришћанске вјере.

Васкрсу предстоје Велики петак и Велика субота.

Према хришћанској традицији, Велики петак је најтужнији дан у години, јер је на тај дан Исус Христос разапет на крсту. Данас, на Велики петак најстрожије се пости. У народу је  увријежено да се данас не игра и не пјева. Према православној традицији, вриједне домаћице на тај дан боје јаја . Шарено јаје представља саму симболику Васкрса, јаје је и симбол рађања живота.

У храму Покрова Пресвете Богородице данас у 9 часова биће служени царски часови а у 18 часова вечерње богослужење и изношење плаштанице и полагање у Христов гроб.

Архијерејски намјесник градишки, Гојко Слијепчевић рекао је да ће на Велику суботу у 9 часова бити служена литургија и причешће вјерника.

У недјељу, на најрадоснији хришћански празник, Васкрс, у храму Покрова Пресвете Богородице у Градишци и у храму у Козинцима, света литургија и причешће вјерника биће одржани у 5 и 9 часова.

Слијепчевић је свим православним вјерницима пожелио да Васкрс прославе у радости и весељу, како у својим храмовима тако и у породичним домовима.

Слијепчевић је празник Васкрсења Господњег  вјерницима честитао  уз најрадоснији поздрав „Мир Божији, Христос васкрсе“

Г.Влаинић

Share With: