Данас почиње исплата обештећења пољопривредницима

Средства намијењена за обештећење пољопривредницима за штету од афричке куге свиња, почињу да се исплаћују данас рекао је Горан Бурсаћ помоћник министра за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Истакао је да ће средства бити усмјерена за откуп здравих животиња на угроженом и зараженом подручју, у настојању да се обезбиједе довољне количине домаћих пољопривредних производа и ублаже поремећаји на тржишту.

– Одобреним средствима субвенционисаће се откуп здравих свиња из ових подручја, на начин да ће произвођачи добити 50 одсто процијењене вриједности свиња, док ће преосталих 50 одсто обезбиједити откупљивачи – рекао је Бурсаћ.

Драгана Окљеша, помоћник министра пољопривреде истакла је да очекују одговорност власника како би даље спријечили ширење куге.

– Битно је надокнадити штету, али битно је размишљати шта сутра и како да научимо да живимо са овим вирусом – додала је она.

Бурсаћ је истакао да ће правилнику за наредну годину министарство обезбиједити биобезбједносне мјере које су нужне у борби против афричке куге свиња.

РТРС

Share With: