Danas je Svjetski dan Roma

Delegacija Saveza Roma Republike Srpske i predstavnici nekoliko romskih udruženja položili su danas vijence na spomen-obilježje nevino stradalim žrtvama u Donjoj Gradini, najvećem stratištu logora Jasenovac, u kojem je ubijeno i 40.000 Roma.
Predsjednik Saveza Roma Republike Srpske Aleksandar Mašić izjavio je da je ovo značajan dan za Rome u cijelom svijetu, pa tako i u BiH i Republici Srpskoj. 

„Savez Roma, kao krovna organizacija u Republici Srpskoj, sa svojim članicama i gostima, položio je vijence žrtvama fašističkog terora. Romi ne smiju da zaborave genocid koji je izvršen nad njima i to treba da prenose na potomke i mlade da ne zaborave da je u Donjoj Gradini, Uštici i Jasenovcu stradalo više od 40.000 Roma“, rekao je Mašić u Donjoj Gradini. 

Potpredsjednik Saveza Roma Republike Srpske Ramo Salešević  naglasio je da će se, dok god postoje Romi na području Republike Srpske i Federacije BiH, obilježavati Međunarodni dan Roma i odavati počast stradalima od fašističkog terora. 

Svjetski dan Roma obilježava se danas u čast prvog Svjetskog kongresa Roma održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, a koji se smatra jednim od najvažnijih događaja u istoriji tog naroda.

Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi, himni i jeziku.

Prema popisu stanovništva provedenom 2013. godine, u BiH živi 12 583 Roma, od čega 10 036 živi u Federaciji BiH, 2 057 u Republici Srpskoj i 490 u Brčko distriktu.

Poseban izvještaj o položaju Roma Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH i Misije OESS-a u BiH, procjenjuje da na teritoriju BiH živi oko 50 000 Roma.

Opština Gradiška je Udruženje Roma proglasila Udruženjem od opšteg interesa za koje redovno izdvaja finansijska sredstva.

Iz budžeta Grada se takođe svake godine obezbjeđuju udžbenici za djecu romske populacije od 3 do 9  razreda, kao i jednokratni vidovi pomoći za romske porodice.

U toku je implementacija projekta stambenog zbrinjavanja Roma na području Gradiške.

Kroz projekat podrške zapošljavanju Roma u Republici Srpskoj prošle godine je u Gradišci zaposleno 16 Roma.

Share With: