Top lista

Top lista za 24.10.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Danas je Svjetski dan radija

Svjetski dan radija 13. februar  obilježava se danas u znak sjećanja na 1946. godinu kada je osnovan radio Ujedinjenih nacija, a proglasio ga je UNESCO 2011. godine na prijedlog Španske radijske akademije. Cilj Svjetskog dana radija je podizanje svijesti javnosti o samoj vrijednosti radija, poboljšanju međunarodne saradnje te pristupu informacijama putem radija.

Nikola Tesla je jedan od pronalazača radija, on je prvi predstavio principe radija i prenos signala na velike daljine.

Prva prava radio emisija je emitovana u gradu Pittsburghu u Pennsylvaniji. Radio-program je bio emitovan na stanici KDKA naveče 2. novembra 1920. godine. Čovjek koji je govorio na radiju je bio Leo Rosenberg. Objavljivao je prve rezultate predsjedničkih izbora između Jamesa Coxa i Warrena Hardinga. U roku od godinu dana, mala radio-stanica je zaposlila prvog radio-spikera na svijetu. Njegovo ime je bilo Harold Arlin.

Rаdiо-Bеоgrаd je počeo sa radom 24. marta 1929. godine, Rаdiо-Zаgrеb 15. mаја 1926., Rаdiо-Ljublјаnа 28. оktоbra 1926., Rаdiо-Skоplје оd 27. јаnuаrа 1941. godine.

Radio Banjaluka počeo je sa radom 2. februara 1967. godine. Radio Gradiška je počeo sa radom 29. septembra 1979. godine i jedna je od 16 lokalnih javnih radio stanica u Republici Srpskoj.

U BiH postoji 149 radio stanica, 61 javna i 78 privatnih, 3 radijska javna servisa (BH radio 1, Radio Federacije BiH, Radio Republike Srpske).

U savremenom digitalnom svijetu, radio ostaje najdostupniji medij koji može da se sluša u najudaljenijim uglovima planete. Za Unesko Svjetski dan radija je svojevrsno priznanje koristi koju radio donosi čovječanstvu već više od stotinu godina.

Share With: