Top lista

Top lista za 25.09.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Dan pobjede nad fašizmom obilježen u Gradišci

Polaganjem cvijeća i vijenaca na spomen obilježja u Spomen parku slobode u Gradišci i na spomenicima u Gornjim Podgradcima i Novoj Topoli danas je obilježen Dan pobjede nad fašizmom,  9. maj.

Predsjednik Gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Gradiška, Nikola Kragulj rekao je da 9.maja slavimo pobjedu nad fašizmom, dan kada je završio Drugi svjetski rat i jedan najtragičniji period u istoriji čovječanstva.

„Danas nakon 76 godina možemo se prisjetiti da smo, po nesreći,  jedna od vodećih opština u Evropi po broju žrtava jer smo dali oko 16 500 života. 14 500 je civilnih žrtava od kojih je 5 400 djece do 14 godina“ rekao je Kragulj i dodao da je Gradiška u antifašističkoj borbi izgubila 2 080 boraca.

Kragulj je istakao važnost sjećanja na Dan pobjede jer njegovanjem sjećanja na te događaje poštovaćemo žrtve i sve ono što su naši očevi, djedovi i pradjedovi učinili za naš narod i opstanak na ovim prostorima.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić istakao je da je 9.maja pobijeđen fašizam i dodao da Grad Gradiška i danas njeguje atifašističku ideju i trudi se da i u ovim vremenima ne dozvoli pojavu fašizma na  ovim prostorima Evrope.

„Svi stradali u Drugom svjetskom ratu sa područja Gradiške već tad su postavili temelje Republike Srpske, kao i sigurnosti da živimo na svom ognjištu, uvažavamo druge narode i narodnosti ali da cjenimo sebe kao Srbe i sačuvamo svoje postojanje na ovom prostoru“ rekao je Adžić i istakao važnost čuvanja Republike Srpske i u sadašnje vrijeme jer je to garancija našeg opstanka kao i ne mogućnosti ponavljanja zloglasnog Jasenovca.

Adžić je građanima Gradiške čestitao Dan pobjede nad fašizmom uz poruku da je važno njegovati antifašističku tradiciju po kojoj je Gradiška, Potkozarje i Lijevče polje bilo prepoznatiljivo.

G.Vlainić

Share With: